Rett før fellesferien - 2. juli - kom regjeringen med sin «endelige beslutning» for å sikre strømforsyningen i Bergensområdet.

Olje- og energiminsiter Terje Riis-Johansen (Sp) gjorde det klinkende klart at vedtaket var irreversibelt.

Men fellesferien til tross, sterke lokale krefter har mobilisert til kamp i ukene som har gått, og vedtaket har vist at det knirker mellom de rødgrønne.

Les Stavrums kommentar: Alle mot alle i Regjeringen

- Sp som ville dette
Mandag uttalte SV-leder Kristin Halvorsen til TV 2 Nyhetene at:

«Det er Senterpartiet og Senterpartiets statsråd som har stått på for å få denne konklusjonen. Hvis de nå har behov for å snu, er det i tilfelle det som kan føre til et annet utfall i saken.»

- Senterpartiet (Sp) kan nok oppfatte dette som arroganse fra Halvorsens side, men jeg tror hun er mer oppgitt, sier professor og statsviter Anders Todal Jenssen ved NTNU til Nettavisen.

- Hestehandel?
Han synes det er vanskelig å vite hva som egentlig foregår:

- Det mangler noen brikker i puslespillet. Noen påstår at det foregår en hestehandel, at det er skal være en sak som går SVs vei – som gjør at Halvorsen står fast ved vedtaket om kraftlinjer.

Todal Jenssen ser ikke bort fra at SV er irritert på at Sp åpner for omkamp i en viktig miljøsak for SV.

- Jeg har lenge lurt på hvorfor Halvorsen stadig sier at det ikke er noe å gjøre i saken. Det synes jeg er merkelig, bemerker professoren.

- Setter SV i et komisk lys
Han mener SV er satt i en ubehagelig skvis:

- Ap driver splitt og hersk, og spiller SV og Sp ut mot hverandre.

- Hvis Ap snur i saken, ser SV komiske ut, sier Todal Jenssen – som ikke ser bort fra at det kan skje.

- Svelger kameler i høyt tempo
- Hvor mange flere saker tåler SV å tape?

- SV svelger kameler i høyt tempo. De må enten å ha fått noe vi ikke vet om – eller så vet de ikke hvordan de skal reagere. Flere av sakene SV har tapt, har også vært nederlag for regjeringen – som rensingen på Mongstad.

Småpartiene har et problem med hva som synes og ikke synes i deres arbeid:

- Mens juniorpartiene trøster seg med at de får gjennomslag i en del mindre saker, sliter de med at dette ikke kommer ut til opinionen.

- Stort problem for Jens
- Hva kan få Jens til å snu i saken?

- Det står og faller på de interne prosessene i Ap, og det får vi ikke vite før Ap har vært på sin brannslukkingsrunde. De skal forsøke å roe gemyttene, men hvis de møter massiv motstand, kan de komme til å snu.

- Hvor viktig er det for Ap å ha støtte i saken?

- De kan få et stort problem før lokalvalget neste år. Problematikken dreier seg om langt mer enn Hardanger som har vært i medienes fokus: Det handler om kysten til Nord-Trøndelag, sier han.

- Det innebærer et stort potensielt problem for Ap, avslutter Todal Jenssen.

Les også: Jens får dårlig nytt fra alle kanter

Møter Jens
Tirsdag klokken 14 åpner statsministeren dørene for 15 sentrale Hordalandspolitikere - fylkesordfører og ordførere fra flere kommuner i Hordaland om Sima-Samnanger. I møtet deltar også olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) og statsråd ved Statsministerens kontor, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap).

Dagsorden for møtet er ukjent, men det er håp om det vil komme nye alternativer på bordet.

Hos Kommunaldepartementet og Senterpartiet får Nettavisen opplyst at statsråd og partileder Liv Signe Navarsete ikke vil kommentere Hardanger-saken tirsdag.

Onsdag drar Sp-lederen til Hardanger for å møte partifolk, lokale folkevalgte og interesseorganisasjoner om kraftlinjesaken.