Historiker og Høyre-mann Francis Sejersted mener dagens Høyre nedprioriterer de tradisjonelle Høyre-verdiene til fordel for en liberalistisk og næringsorientert politikk. Dette skriver Dagsavisen.

- Det har noe med prioritering å gjøre, for eksempel kultur kontra økonomisk politikk. Man må ikke glemme at kulturpolitikken er meget viktig for langsiktigheten. Man tenker for mye økonomi, og har for mye bruk av markedet på områder der markedet ikke fungerer, også i fordelingspolitikken, sier Sejersted, og peker på at det i Høyre alltid har vært en spenning mellom det tradisjonelle embetsmanns-Høyre og en mer aktivistisk næringslivsfløy, sier Sejersted til Dagsavisen.

Sejersted slutter seg dermed til partiets gamle kulturpolitiker Lars Roar Langslet og Paul Thyness som i gårdsagens Klassekampen kristiserte sitt parti.

– Dagens Høyre svikter den konservative arven og har endt opp som liberalister med sans for enkle løsninger. På 80-tallet sto Kåre Willoch og vi andre i Høyre mot de verste utslagene i thatcherismen, mens dagens unge Høyre-politikere har gitt etter for teorienes kraft, sa Thyness til Klassekampen i går.

Langslet var enig.

- Høyres tradisjonelle verdikonservatisme er stadig vanskeligere å få øye på, supplerte tidligere kulturminister Lars Roar Langslet.