Gå til sidens hovedinnhold

Kritiserer sikkerhet på Odfjell-skip

Den amerikanske kystvakten retter i en rapport skarp kritikk mot sikkerheten om bord på Odfjell-båten «Bow Mariner».

I 2004 eksploderte kjemikalietankeren «Bow Mariner» utenfor kysten av Virginia i USA. Nettutgaven av The Virginian Pilot presenterer i dag innholdet i rapporten fra kystvaktens undersøkelseskommisjon.

Rapporten kritiserer blant annet kapteinen for å ha forlatt skipet uten å forsøke å redde mannskapet, heter det på Pilotonline.com.

Ukjent årsak
Rapporten gir ikke noe entydig svar på hva som førte til eksplosjonen som kostet 21 av mannskapet på 27 livet, men den peker på en rekke brudd på sikkerhetsforskriftene. I rapporten hevdes det blant annet at det filippinske mannskapet var dårlig trenet og at det var konflikter mellom dem og den greske skipssjefen. Dette kan ha medvirket til at katastrofen ble så omfattende, ifølge rapporten.

Skipet var på vei fra Saudi-Arabia til New York.

- Tviler ikke på rapporten
Bow Mariners rederi, Odfjell, konkluderte i slutten av mars i fjor at det ikke var tekniske feil ved skipet som forårsaket eksplosjonen.

- Det var ikke vi som drev skipet, men Ceres som drev denne båten for oss. Og i så måte ansatte sjøfolkene på båten. Vi har ingen grunn til å tvile på denne rapporten fra den amerikanske kystvakten, sier kvalitetsjef i Odefjell Jan Didrik Lorentz til iBergen.no

- Overrasker det at det fortsatt ikke er funnet noen årsak til eksplosjonen

- Nei, det overrasker ikke. Det de har gjort er at de har pekt på flere forskjellige mulige årsaker. Det er viktig å se på alle mulighetene for å sikre at dette ikke skjer igjen, sier Lorentz.

Odefjell eier i dag ingen av de to gjenværende søsterskipene til «Bow Mariner».

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken