Gå til sidens hovedinnhold

Kritisk for svensk soldat

Sitasjonen er fortsatt kritisk for en av de svenske ISAF-soldatene som ble skadet i en eksplosjon i Afghanistan i går.

Fire svenske soldater ble skadet da konvoien deres kjørte på en mine ved flyplassen ved Mazar-i-Sharif fredag. En av soldatene ble drept av skadene.

Vanskelig transport
Ytterligere en av de svenske soldatene ligger på Isafs militære sykehus i Kabul med kritiske skader. Tilstanden er så alvorlig at det foreløpig ikke har vært mulig å frakte svensken hjem.

To andre er til behandling i Termez i Uzbekistan, men det svenske Forsvaret jobber med å skaffe transport til Sverige.

Tilhørte spesialstyrke
Den drepte soldaten og to av de sårede tilhører den hemmelite svenske elitestyrken Särskilda skyddsgruppen (SSG). Styrken består av 80 spesialtrente yrkessoldater som er stasjonert i Karlsborg. Alle personopplysninger om SSG-medlemmene er hemmelige.

- Også den drepte tilhørte SSG. Men vi har ingen kommentarer til navn, alder eller kjønn, sier generalløytnant Jan Jonsson i det svenske Forsvaret.

Kjempet i Afrika
SSG-soldater har tidligere deltatt i kamphandlinger i Kongo-Kinshasa sommeren 2003. SSG er også sentrale i den svenske regjeringens forberedelser i tilfelle terrorangrep i Sverige.

Norges forsvarsminister Anne-Grete Strøm Erichsen reiser til Afghanistan neste uke for å besøke de norske soldatene i ISAF-styrken.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken