Gå til sidens hovedinnhold

Kritisk til høy AFP-kostnad

- Forferdelig dyrt, sier opposisjonspolitikerne om den nye AFP-ordningen.

Opposisjonen på Stortinget uttrykker sterk skepsis til regjeringens dyrekjøpte bidrag for å få lønnsoppgjøret i havn med en ny AFP-ordning. Det kan være fare for pensjonsforliket fra i fjor, ifølge Høyre-leder Erna Solberg.

Se innslag på TV 2 Nyhetene: Streikefaren over

Regjeringen måtte hente penger i oljefondet for å få AFP-ordningen i havn. Prislappen er på 2,5 til 5 milliarder kroner i året. De samlede kostnadene fram til 2050 vil utgjøre om lag 100 milliarder kroner, ifølge regjeringen.

- Kjøper ro og fred i LO
- Dette blir forferdelig dyrt for skattebetalerne, sier Høyre-leder Erna Solberg ifølge TV 2 Nyhetskanalen.

- Jeg er mest bekymret for at vi nå skal bruke mye penger på å kjøpe ro og fred i LO, framfor å bruke penger på skole, helse og eldreomsorg, sier hun videre.

Usikker på pensjonsforliket
Samtidig sier Solberg at hun er glad for at man har beholdt arbeidslinjen i AFP-ordningen. Hun sier hun likevel ikke er 100 prosent sikker på at pensjonsforliket på Stortinget blir stående..

- Her dreier det seg om en kostnad på 2,5 til 5 milliarder kroner i året, og det er en helt annen uttelling enn den som lå inne i pensjonsforliket. Vi konstaterer at regjeringen har gitt mer til LO enn de var villige til å gi i budsjettforliket på Stortinget, sier Høyre-lederen.

- Formidabel kostnad
Også Venstre-leder Lars Sponheim er kritisk:

- Statsminister Jens Stoltenberg har kjøpt seg fred til en formidabel kostnad, sier han ifølge E24/VG Nett.

- Regjeringen avgjorde
Riksmeklingsmann Svein Longva uttaler til TV 2 Nyhetskanalen at regjeringens bidrag i tariffoppgjrøet var avgjørende for at det ble en løsning uten konflikt.

- Dette hadde ikke gått uten bidrag fra regjeringen, sier Longva.

- Et nasjonalt forlik
- Jeg er veldig glad for at regjeringen har bidratt til en god løsning, en god avtalefestet pensjon og at vi har bidratt til et nasjonalt forlik om pensjon. Det er en løsning som både er god for norske arbeidstakere og for norsk økonomi, sa statsminister Jens Stoltenberg da han redegjorde for statens bidrag til den nye AFP-ordningen som en del av LO/NHO-meklingen i natt på en pressekonferanse onsdag.