OSLO / TRONDHEIM (Nettavisen): Finske Riku Riski kom til Hønefoss i 2012 og ble raskt en suksess. I sin første sesong i norsk fotball ble det ti ligamål. I fjor ble det ti nye mål for et Hønefoss som slet tungt i motvind.

Ti fulltreffere holdt til en delt femteplass på toppscorerlisten i Tippeligaen i 2013. Disse målene scoret finnen i tillegg for en klubb som rykket ned.

Dette var såpass imponerende at selveste Rosenborg kom på banen og mot slutten av fjoråret skrev 24-åringen under på en fireårsavtale med trønderne.

- Ikke stor forskjell
I RBK er imidlertid finnen tiltenkt en litt annen rolle enn det han hadde suksess med i Hønefoss. I et 4-3-3-system blir han sett på som kantspiller.

Overfor Nettavisen innrømmer Riski at det rollen er litt annerledes.

- Her blir jeg sett på som ving i et 4-3-3-system. Det passer meg bra, det blir mye løping inn bak forsvarslinjen. Det er styrken min og en stor del av spillet mitt, så det blir ikke så stor forskjell. Den største forskjellen er at jeg spiller ute på venstre og ikke i midten. Vi tre på topp skal også rotere litt, sier han.

Trener Per Joar Hansen er også klar på at det blir en litt annen hverdag på Riski. Han påpeker at det er stor forskjell på å spille for RBK og Hønefoss.

- Det blir en litt annen type rolle her, sier «Perry» til Nettavisen.

- I Hønefoss var han en spiller de kontret på. Mange av målene hans kom da han løp inn i et stort bakrom. For oss vil det bli trangere. Han må være mer tålmodig for å finne de rommene. Riku må bruke klokskapen sin og de taktiske ferdighetene sine for å starte riktig. Han vil sikkert utvikle seg her, for han må time løpene sine enda bedre enn tidligere, sier Rosenborgs hovedtrener.

- Låst og isolert
Hansen er likevel sikker på at trønderne vil få mye glede av nykommeren.

- Han er god til å tolke rom. Han er god til å tyvstarte, god til å komme seg inn bak forsvaret og har en veldig stor kontringskraft. Han er et uromoment.

Nettavisens fotballekspert og blogger, Joacim Jonsson, er imidlertid ikke helt sikker på at Rosenborgs 4-3-3-system er optimalt for Riskis kvaliteter.

- Skal de få maks ut av Riski, må de bruke et annet system. På kanten blir han litt låst og isolert. Han er heller ikke gå god én mot én, sier Jonsson.

- Hadde han spilt sentralt i 4-4-2, ville han vært friere til å løpe i bakrom og blitt mye farligere enn hva han blir fra kant. Han er litt fanget i systemet. Han kan heller ikke spille alene som midtspiss, mener eksperten.

Den tidligere sportsdirektøren i Fredrikstad mener i grunn at alle angrepsspillerne som er i RBK-stallen passer best inn i et 4-4-2-system.

- Både Nicki Bille Nielsen, Alexander Søderlund og Riski er best i 4-4-2. Det samme gjelder for John Chibuike. Jeg tror RBK lider litt under klubbvedtaket om at de skal spille 4-3-3. De maksimaliserer ikke spillermaterialet, mener han.

- Én i mengden
Jonsson er likevel spent på å se hva Riski får til denne sesongen.

- Han er en farlig spiss, men ikke noe unikum. Det viste han i Hønefoss. Han scoret mål for et lag som slet, men hadde også mindre forventninger. I RBK er det selvsagt større forventninger og det er da vi får se om han er god nok. Det er mange som har vært gode i mindre klubber, men ikke taklet det å ta et steg opp. Rosenborg har flere stjerner, så han blir én i mengden. Det er for tidlig å dømme hvor god han kan bli i RBK, men han bør inn sentralt.

Selv trives Riski godt som én blant mange stjerner i Rosenborg.

- Jeg byr meg ikke noe om at jeg ikke er den største stjernen her. Alt handler om å hjelpe laget og vinne noe. Den eneste måten vi kan vinne på, er å opptre som et lag. Ja, vi har noen store profiler, men vi må likevel framstå som et lag. Gjør vi ikke det, vinner vi ikke noe, sier finnen til Nettavisen.

Spissen er likevel klar på at målet er å score mange mål for Rosenborg.

- Det er alltid bra å spille med gode spillere og laget her ser bra ut nå. Jeg vil score mål, men det er mange andre her som også kan gjøre det. Den nye rollen min forandrer kanskje situasjonen litt, men målet er å gjøre mitt beste for å score i hver eneste kamp, så får vi se hva som skjer, sier finnen.

Trener Per Joar Hansen tør ikke spå om det blir mange mål på Riski.

- Hadde jeg visst svaret på det, hadde jeg jobbet i en eller annen menighet, vært profet en eller annen plass. Hvor mange mål det blir, vet vi ikke nå.

- Fantastisk
Faktum er i hvert fall at nykommeren har funnet seg godt til rette i Trondheim. Det er både «profeten» Hansen og Riski enige om.

- Det er helt fantastisk. Fasilitetene, stadion og fansen, alt erfantastisk. Jeg visste det ville bli bra, men det har vært enda bedre enn jeg hadde trodd.

Etter den gode 2013-sesongen ble Riski koblet med flere klubber i Tippeligaen. Regjerende seriemester Strømsgodset var blant annet nevnt.

24-åringen var likevel aldri i tvil om at det skulle bli Rosenborg.

- Det gikk en del rykter om at andre klubber var interessert, men det var ikke konkret. Med en gang Rosenborg kom på banen, var det den eneste klubben jeg konsentrerte meg om. Jeg hørte ikke noe mer om andre klubber.

- Drømmer du om enda større klubber?

- Jeg har ambisjoner om større ting, men akkurat nå skjer det så mye her. Jeg har akkurat kommet hit og alt handler om Rosenborg nå. Jeg har en lang avtale her. Jeg drømmer om å nå enda lenger, men tenker kun på RBK nå.

Dermed kan finnen gå fra nedrykk i 2013, til ligagull i 2014. Rosenborg er sett på som en av de største favorittene til gullet denne sesongen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Ja, helt klart. Om vi kommer opp på det nivået vi kan, vil vi være helt der oppe. Gull bør være et mål. Det ble andreplass i ligaen og andreplass i cupen sist sesong, et steg unna. Hovedmålet må være å vinne ligaen i år, sier han.

- Kan stoppe dem
Joacim Jonsson mener også Rosenborg bør være helt der oppe.

- RBK skal og bør slåss om gullet. Alt annet er for dårlig. Med den bredden og kvaliteten de har, bør de vinne, selv om Molde også ser bra ut, sier han.

Det er likevel en faktor som kan ødelegge for trønderne.

- Det at de er låst til et 4-3-3-systemet kan stoppe dem fra å ta gullet. De har egentlig ikke spillermateriell til å spille slik. Det er deres største utfordring.

I ligapremieren mot Viking på Lerkendal ble det kun 2-2, etter at siddisene hentet inn en 2-0-ledelse på tampen. Lørdag venter Aalesund på bortebane.

Ifølge loakavisen Adressa spekuleres det i at Per Joar Hansen vurderer å legge om litt på systemet fra 2-2-kampen mot Viking til dette oppgjøret.

Avisen hevder RBK vil gå ut i noe som ligner et 4-2-3-1-system, der John Chibuike spiller i den offensive midtbanerollen og Nicki Bille Nielsen får tillit helt på topp. Det er ventet at Riku Riski fortsatt vil bli brukt i en kantrolle.