– Kroatia er ikke i stand til å ta imot flere mennesker, sier innenriksminister Ranko Ostojic til Reuters.

Kroatia er blitt del av en ny reiserute for mennesker på vei videre vest og nord i Europa via Serbia. Nye ruter oppstår etter at Ungarn stengte grensa mot Serbia og vil forsterke grensene også mot øvrige naboland.

Kroatia tror det vil komme over 20.000 til landet de neste to ukene, ifølge AFP. Inntil 5.000 hadde torsdag kommet seg til grensebyen Tovarnik fra Serbia.

Det oppsto kaos da menneskemengden brøt seg gjennom rekkene av opprørspoliti etter flere timers venting i brennende hete, og buss og tog hadde ikke kapasitet til å frakte alle videre.

Les også: Serbia og Ungarn i grensekrangel om flyktninger

Ber hæren være beredt til å beskytte grensene

Kroatias president har bedt landets hær være i beredskap som følge av urolige situasjoner ved grensebyen Tovarnik hvor flyktninger har kommet seg unna politiet.

En gruppe flyktninger klarte torsdag ettermiddag å komme seg unna politiet i byen som grenser mot Serbia, sier et øyenvitne til nyhetsbyrået Reuters.

Flyktningene satte deretter kursen mot jernbanelinjen og gjennom noen åkre, ifølge vitnet.

– De vil ta oss med til leire, men vi vil ikke det, sier en mann som ikke oppgir navnet sitt.

Tidligere torsdag klarte mange å komme seg forbi en politirekke i Tovarnik. Situasjonen startet ved at flere dyttet politiet for å komme seg forbi, melder BBC. Barn skrek, kvinner gråt og flere ble dyttet i bakken mens politiet forsøkte å gjenvinne kontroll over situasjonen, opplyser en av kanalens journalister på stedet.

Kroatias president Kolinda Grabar-Kitarovic har bedt hæren være i beredskap dersom det blir nødvendig å beskytte landets grenser, ifølge nyhetsbyrået Hina.

Splittelse

Et splittet EU har så langt ikke klart å bli enige om hvordan tilstrømmingen av flyktninger og migranter skal løses. Mens mektige Tyskland ønsker seg bindende fordeling av til sammen 160.000 asylsøkere som et første tiltak, har Slovakia, Ungarn og Tsjekkia så langt stoppet planene.

Onsdag kaller EU-president Donald Tusk inn til krisetoppmøte for å få de 28 stats- og regjeringssjefene til å diskutere krisen.

Dagen før setter innenriks- og justisministrene seg til bordet for å prøve å komme nærmere en avtale. Der deltar justisminister Anders Anundsen (Frp) som norsk observatør.

Norge på gjerdet

Mens Danmark gjør det klart at landet vil bidra i fordelingen ved å ta 1.000 i en frivillig kvote, vurderer Norge fortsatt et lignende tiltak.

I mellomtiden lover UD nødhjelp og bidrag til å styrke mottaksapparatet i pressede Serbia. På grunn av Ungarns strenge grensetiltak er situasjonen ventet å bli betydelig vanskeligere i Serbia fremover.

– Norge vil støtte opp om innsatsen og gir nå 30 millioner kroner til opprustning av mottaksapparatet i Serbia i forkant av vinteren, og 30 millioner kroner i nødhjelp til Serbia og Makedonia, sier utenriksminister Børge Brende (H).

– Flyktningsituasjonen er en felles europeisk utfordring som angår oss alle.

Haster

Mens EU krangler videre, minner hjelpeorganisasjonene om at det haster å finne løsninger. EUs grensebyrå Frontex anslår det vil komme over 500.000 migranter og flyktninger til Unionen i løpet av året.

EU-parlamentet øver også press på EU-landene gjennom å gi sin tilslutning til planen om å relokalisere asylsøkere.

Forrige gang EU holdt toppmøte om migrasjonsspørsmål, ble imidlertid stemningen opphetet. Og lite tyder på at det blir lettere denne gangen. Slovakia har på forhånd lovet å ikke gå med på bindende kvotefordeling «under noen omstendighet».

Hard linje

Ungarns harde linje kan også bli et vanskelig tema på toppmøtet. Onsdag brukte ungarerne tåregass og vannkanoner mot flyktninger og migranter inne på serbisk side av grensen.

Dagen etter ga statsminister Viktor Orbán igjen uttrykk for frykt for at Europa skal havne i en situasjon der muslimer er i flertall.

FNs menneskerettssjef Zeid Ra'ad al Hussein slår ifølge Reuters tilbake med å anklage ungarerne for å bryte menneskerettighetene og legge «kyniske fremmedfiendtlige og antimuslimske holdninger» til grunn for politikken sin.

Les også: Ungarn erklærer unntakstilstand

(©NTB)