Gå til sidens hovedinnhold

Krybbedøden kraftig redusert

I løpet av 15 år er antallet krybbedødsfall redusert med 80 prosent. Den positive utviklingen er et resultat av budskapet om at babyer bør sove på ryggen.

I informasjonskampanjen for å få foreldre til å legge ungene den riktige veien deler sykehusene ut en babybody med budskapet «denne siden opp når jeg sover» påtrykt på brystet. Onsdag ble babybody nummer 250.000 delt ut ved barselavdelingen på Ullevål sykehus.

Det var foreldreparet Ida Elisabeth Ustvedt og Hugo Braaten som mottok det lille plagget som markerte en vellykket snuoperasjon i forhold til krybbedød.

Forskning nytter
Til stede var også helseminister Dagfinn Høybråten (KrF) som overrakte det nybakte foreldreparet et kakestykket i anledning dagen.

- Dette er et godt eksempel på at forskning nytter. Dere som har jobbet med kampanjen har klart å formidle et budskap om et alvorlig tema på en positiv måte, sa Dagfinn Høybråten.

Norge opplevde en krybbedød epidemi å 80-tallet. I 1989 var det 142 barn under ett år som døde på denne måten. Antallet har de senere år gått ned og ligger nå stabilt på mellom 20 og 30 dødsfall per år.

Vet ikke hvorfor
Selv om en har klart å redusere antall krybbedødsfall, vet en fremdeles ikke hva som forårsaker dødsfallene.

- Det er ingen som vet hvorfor det er viktig at barna ligger på ryggen i stedet for på magen. Vi trenger ytterligere kunnskap, og det trengs fremdeles mye forskning før vi har løst denne gåten, sa Jens Grøgaard avdelingsoverlege ved barneavdelingen på Ullevål universitetssykehus.

(NTB)

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen