Kuldegrader preger hele landet, og skal du på ski i helga, er det derfor noen forholdsregler du bør ta.
- Folk bør ikke vaske seg eller ta en dusj den dagen de skal stå på ski, er ett av rådene fra kommunikasjonsansvarlig Christian Bråtebekken ved Hafjell og Kvitfjell alpinsenter.
Bråtebekken sier dette er lurt om du vil fryse mindre.
- Huden produserer sin egen kuldekrem. Døgnet rundt produserer huden en del talg som beskytter huden, og det er et genetisk forsvar vi har mot kulda. Derfor bør man i alle fall ikke vaske seg i ansiktet, sier han til Nettavisen.
Les flere kulderåd nedover i saken.
Les også: Ekstrem kulde: Så kaldt har det vært i Norge
- Ikke glem ansiktet
Det viktigste kulderådet er likevel å kle seg riktig.
- De som er mye ute, de kan det her. Men vi merker at det er en del som ikke er så ofte ute, og som kanskje tar én eller to skiturer i året, som ikke er like flinke. Det samme gjelder en del av de som kommer hit fra Sverige og Danmark, som ikke har så god kunnskap om å kle seg i kulda, sier han.
Bråtebekken sier svenskene og danskene ikke er vant til en slik kulde.
- Det skjer noe når du passerer 10 minusgrader, og ikke minst ved 20 grader. Da bør man passe på, vektlegger han.
Han sier alpinsenteret heldigvis ikke har så mange kuldeskader, men at de nå merker det i sportsbutikken at en del kjøper beskyttelse til ansiktet.
- Stort sett har folk vett til å kle på seg, men ansiktet er den delen du ikke kler på deg når du får på deg hjelm og noe i halsen. Da har du likevel haken og nesen bar, og det kan være lurt å dekke seg til og bruke en kuldekrem, noe som gjør at du ikke fryser så mye, sier Bråtebekken.
- Gå på do ofte
Han påpeker dessuten at den store faktoren for opplevd kulde, er vind.
- 20 minusgrader i vindstille er atskillig mindre farlig enn 20 grader med sterk vind. Når du står alpint så er du den som skaper vinden. Jo fortere du kjører, desto kraftigere er vinden, og det er det som er problemet, sier han.
Et annet råd fra Bråtebekken, er å gå ofte på toalettet.
- Et tips om du vil holde varmen lenger, er å gå på toalettet ofte. For kroppen bruker mye energi på å varme opp urin og avføring, sier han.
Det er også viktig at man tar pauser, og kommer seg litt inn i varmen.
Slik bør du kle deg
Når det gjelder klærne man bør ha på seg, så er rådet å ha mange lag på kroppen, kanskje så mye som 4-5 lag med klær.
- Ull er veldig bra. Ha ull innerst, og det viktigste er at man ikke har noen glipper mellom ullplaggene. Når det er kaldt bør man i alle fall ha et mellomlag. Fleece er veldig vanlig, men jeg anbefaler å ha et ullag utenpå i stedet. Ytterst bør man ha noe som er vindtett, sier Bråtebekken.
Han sier det også kan være smart å ha en dunjakke under en skalljakke.
- Hele prinsippet med å holde seg varm når du er i aktivitet om vinteren, er at du klarer å holde på varmen. Jo flere lag, jo mindre sannsynlig er det at varmen går ut. Det er bedre med mange lag enn en veldig tjukk jakke, sier Bråtebekken.
Så kaldt kan det bli
Torsdag ble det målt hele 42,5 minusgrader i Karasjok i Finnmark, og det var det kaldeste stedet i landet. Likevel var ikke dette noen rekord.
Kulderekorden i Norge må vi tilbake til 1800-tallet for å finne. Den 1. januar 1886 lå minimumstemperaturen i Karasjok på 51,4 grader.
Men 50 minusgrader er det også blitt registrert på Røros i Sør-Trøndelag, den 13. januar 1944, da det ble målt 50,6 minusgrader der.