Gå til sidens hovedinnhold

Kun en tredjedel har sjekket

Det er bare fem dager igjen, men skuffende få har sjekket.

Fristen for innlevering av selvangivelsen, 30. april, nærmer seg med stormskritt.

Men til nå er det bare 35 prosent av skattyterne i Skatt øst som har vært inne og sjekket selvangivelsen sin elektronisk. Dette er omtrent samme andel som på landsbasis.

– Selv om mange sikkert sjekker på papir, synes vi dette tallet er lavt. Det er viktig at alle husker å sjekke selvangivelsen sin, oppfordrer seksjonssjef Stine Olsen i Skatt øst i en pressemelding.

Dyrt å glemme inntekt
At det kan bli dyrt å glemme fradrag, vet de fleste. Men noen glemmer også å føre opp alle inntektene. I fjor hadde over seks tusen skattytere i Skatt øst ikke oppgitt all lønnen sin, og da kan det koste penger, sier seksjonssjef Stine Olsen i Skatt øst.

- om selvangivelsen kommer ferdig utfylt og de fleste skattyterne strengt tatt ikke trenger løfte en finger, er det ikke alltid at alt er kommet med, opplyser Olsen. Det er viktig å huske på at alle må kontrollere selvangivelsen, og dette gjelder både inntekter og fradrag. Til nå er det bare 35 prosent av skattyterne i Skatt øst som har vært inne og sjekket selvangivelsen sin elektronisk.

Avvik i lønn
I fjor var det omkring seks tusen skattyterne i Skatt øst som hadde oppgitt for lite lønn på selvangivelsen sin. - Det vil si at de hadde mottatt en lønns- og trekkoppgave som ikke var forhåndsutfylt på selvangivelsen, forklarer Olsen. Da skal skattyter føre opp inntekten selv, og hvis det ikke gjøres, kan det bli snakk om tilleggsskatt.

- Mange skattytere tror det holder at arbeidsgiver sender inn lønns- og trekkoppgaven, men det hender at de for eksempel sender inn for sent, slik at den ikke kommer med på den forhåndsutfylte på selvangivelsen, påpeker Olsen.

Hun understreker at dersom det er feil i de forhåndsutfylte opplysningene fra for eksempel arbeidsgivere eller banker, må dette rettes.

– Du er ansvarlig, og må korrigere hvis noen av de forhåndsutfylte opplysningene ikke stemmer, sier Olsen.

Retter også til gunst for skattyter
Skatteetaten ser ikke bare på glemte inntekter. Selvangivelser rettes også til skattyters gunst. Dette kan for eksempel gjelde beløp som vi ser er feilført eller inntekter som skal være skattefrie.

Du vet best
- Det er du som har den beste informasjonen om dine økonomiske forhold. Bruk litt tid til å tenke tilbake på fjoråret. Hva skjedde i 2012 som kan ha betydning for selvangivelsen? Kanskje har du kjøpt leilighet, giftet deg eller blitt aleneforsørger? Ikke risiker å få tilleggsskatt fordi du ikke har sjekket tallene. Det er viktig at alle tar seg tid til å gjøre denne jobben.

Alle anbefales også å ta en titt på rettledningen til selvangivelsen som ligger på nettsiden skatteetaten.no. Der finnes også en egen "Fradragsveileder" som er ny av året. Nytt i år er også at Bank-ID kan benyttes for å logge seg inn og se på selvangivelsen.

- Og har du ingen endringer? Da kan du ta det helt med ro, sier Olsen. For da trenger du ikke å levere.

Innleveringsfristen for lønnstakere og pensjonister er 30. april.

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten

Kommentarer til denne saken