Gå til sidens hovedinnhold

Kunne dødd av rumpe-eksplosjon

Endetarmen til en 71 år gammel kvinne eksploderte under operasjon på Ullevål universitetssykehus.

(iOslo.no) 71-åringen var for en tid tilbake inne til en undersøkelse ved gastrolaboratoriet (avdelingen for mageplager, journ. anm.) på Ullevål universitetssykehus på grunn av blødninger i rumpa. Det viste seg at hun hadde en polypp i endetarmen, som var 3-4 centimeter stor. Fjerningen av denne polyppen viste seg å bli mer brutal enn ventet, skriver Tidsskrift for den norske Lægeforening.

Fordi omtrent alle polypper på denne størrelsen kan bli ondartede, valgte legene ved sykehuset å fjerne den med en gang.

- Et veldig smell
Ved hjelp av en spesiell slynge og en varmebehandlingsmetode ble polyppen «barbert» helt ned. Imidlertid begynte det å blø fra polyppen. Derfor sved legene polyppen med slyngen, for å stoppe blødningen. Det var da det smalt.

- I neste øyeblikk inntraff et veldig smell, og hele endoskopet (instrument til undersøkelse av indre organer, journ.anm.) ble drevet ut av anus, skriver lege Bjørn Hofstad i Tidsskriftet.

Overraskende nok skal ikke 71-åringen ha følt noe annet enn lett ømhet i underlivet etter sjokkeksplosjonen. Hun hadde imidlertid utrolig flaks. Siden eksplosjonen skjedde i rumpa, føk gassen spontant ut gjennom anus. Dersom eksplosjonen hadde skjedd noen centimeter lenger oppe i tarmen, kunne hun ha mistet livet.

Ifølge Ullevål universetssykehus er det første gang en slik gasseksplosjon er rapportert i Norge, men sannsynligvis har det skjedd lignende tilfeller tidligere.

Slik skjedde eksplosjonen:
71-åringen, sammen med om lag en tredel av Norges befolkning, har en bakterieflora i avføringen som produserer metangass. Når man skal undersøke anus blåser man inn luft for å utvide tarmen, og dermed sikre bedre sikt. Gassen reagerte med luften, og ble antent. Dermed var rumpeeksplosjonen et faktum.

- Det tok litt tid å forstå at vi hadde opplevd en gasseksplosjon i rektum, skriver Hofstad.

Stoffet som ble brukt til å tømme endetarmen for avføring før undersøkelsen, er også et stoff hvor bakteriegass kan dannes.

Risikoen for eksplosjoner i endetarmen er imidlertid liten, skriver Tidsskriftet, men Hofstad mener at denne muligheten nå er så godt kjent at noe bør gjøres. Han mener man bør begynne å blåse inn karbondioksid istedenfor luft - for å unngå slike eksplosjoner i framtiden.

Hofstad og flere norske leger mener at slike eksplosjoner ikke lenger et «hendelig uhell».

- Om ikke andre har fått det med seg, så vil utvilsomt pasientenes advokater ta poenget. Når gjør vi det, spør legene i Tidsskriftet.

Les flere nyheter fra iOslo.no

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler