Gå til sidens hovedinnhold

- Kunnskapsløs!

Kunnskapsløs og i utakt med sitt eget folk. Det er den knusende dommen fra journalisten som avslørte prinsessens uvitenhet om likelønn.

- Det må være et krav at prinsessen har orden på fakta når hun snakker på vegne av norske kvinner.

Det sier den kjente svenske forfatterinnen, feministen og journalisten Belinda Olsson (33).

Hun fikk intervjue prinsesse Märtha i 40 minutter på Astrid Lindgrens Junibakken i Stockholm onsdag. Det var under dette intervjuet den famøse kommentaren om at «norske kvinner har likelønn» falt.

- Kunnskapsløs
Belinda Olsson forstår godt oppstyret kommentaren har skapt i Norge.

«Hun har vel aldri brydd seg om kvinner i arbeidslivet eller deres kår»

Journalist og forfatter Belinda Olsson om prinsesse Märtha

- Når hun kommer med en slik kommentar som er faktisk feil, skaper det problemer. Prinsessen fremstår som kunnskapsløs. Problemet, slik jeg ser det, er kanskje at hun alltid har vært en privilegert kvinne som har levd et beskyttet liv. Hun har vel aldri brydd seg om kvinner i arbeidslivet eller deres kår, sier Olsson.

Hun mener den norske kongefamilien er relativt intelligent, men at de ikke er i takt med folket.

- De vil så gjerne være folkelige. Problemet er at kongehuset representanter ikke forstår at de er langt fra folkelige. Det er nok en del av grunnen til at Märtha uttaler seg så uheldig, mener Olsson.

- Få orden på fakta
Hun vil imidlertid ikke kritisere prinsessen for at hun selv ikke er feminist eller fordi hun uttaler at feminist er et belastet ord.

- Det er enhver kvinnes rett å velge om hun vil være feminist eller ikke. Men det er et absolutt krav at en kvinne i prinsesse Märthas posisjon følger med i samfunnsdebatten. Og hvis hun skal uttale seg på vegne av norske kvinner, må hun først få orden på fakta. For alle vet at det ikke er likelønn i Norge. Unntatt prinsessen, da.

Under intervjuet fortalte Belinda Olsson til prinsessen at hun har vært medforfatter i den mye omtalte feministboka «Fittstim».

«Det var tydelig at hun var der for å passe på Märtha»

Belinda Olsson om prinsessens sekretær

- Prinsessen begynte å le, men hennes sekretær ble stram i maska. Märtha burde kanskje forstått at hun var på dypt vann etter kommentaren om likelønn, men fortsatte å grave seg dypere og dypere inn i en situasjon hun ikke kom seg ut av, forteller Olsson.

- Stolte ikke på Märtha
Under feministdelen av intervjuet brøt prinsessen sekretær inn i samtalen flere ganger.

- Det var tydelig at hun var der for å passe på Märtha, og at hun ikke stolte på at prinsessen ville klare å svare på spørsmålene mine. Men heldigvis lot ikke Märtha seg stoppe, forteller Olsson.

Journalisten beskriver prinsessen som «vaktsom» under intervjuet. Märtha kom rett fra den høyprofilerte bokrettssaken i Horten til Sverige for å promotere sin eventyrbok.

- Er det fordi Märtha er så opptatt av engler og eventyr at hun ikke klarer å følge med i den norske samtidsvirkeligheten?

- He-he. Hun er smart nok til å burde klare begge deler, mener jeg, sier Belinda Olsson.

Prinsessens sekretær Mari Sørli nekter å kommentere saken.

Reklame

Nå er det salg på våre grillfavoritter