Gå til sidens hovedinnhold

Kunstgigant stuper i verdi

Historiens nest største kunstauksjon kan ha stukket hull på en boble.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

I går kveld holdt Sotheby's én auksjon for impresjonistisk og moderne kunst, faktisk den nest største kunstauksjonen noensinne, som gikk den veien høna sparker.

NA24 - din næringslivsavis

For første gang siden mai 2005 klarte ikke auksjonshuset å selge nok til å dekke det laveste estimatet. Og det selv om flere av verkene som var lagt ut er av kjente kunstnere som Van Gogh, Picasso og Matisse.

Ekstrem økning
Drevet frem av superrike ledere av hedgefond, russere, indere og kinesere, som nær sagt har kjøpt alt mulig, har markedet for dyr kunst fått seg en kraftig oppgang de siste årene.

Samtidskunsten har tatt av på auksjoner i London og New York, prisene har vært så høye at gallerister frykter kunstkrakk. Også eldre kunst har scoret i lommeboken og auksjonshus har dratt inn millioner på Munch. I februar i fjor ble maleriet «Omfavnelse på stranden» (også kalt «Sommerdag») solgt for nær 70 millioner kroner i London. Og et Gustav Klimt-portrett ble solgt som verdens dyreste.

Mulig korreksjon
Auksjonen endte til slutt på 269,7 millioner dollar, noe som er langt under det laveste estimatet på 355,6 millioner dollar og enda lenger unna toppestimatet på 494,2 millioner dollar. Som et eksempel klarte ikke bildet «The Fields» av Van Gogh, som var anslått til 35 millioner dollar, å få inn ett eneste bud, ifølge Bloomberg.

Det var imidlertid noen som var fornøyde med auksjonen, deriblant mobilmilliardæren George Lindemann som fikk solgt Franz Marcs verk «Frauen Unter Einem Wasserfall» for 20,2 millioner dollar. Bildets verdi var anslått til 20-30 millioner dollar, og atskillig mer enn de 8,4 millionene med dollar som han kjøpte det for i 1999.

- Vi hadde noen gode øyeblikk og vi hadde noen tøffe øyeblikk, sier David Norman, sjef for auksjonshusets avdeling for impresjonistisk og moderne kunst, ifølge Bloomberg.

Men etter den finansielle uroen som startet i USA i sommer kan ting tyde på at kunstprisene står ovenfor en nedtur.

- Det er for tidlig å si at det er en korreksjon. Men i et usikkert finansielt marked, kommer mennesker til å se før de hopper, sier kunstrådgiver Cristin Tierney, ifølge Bloomberg.

Slakter Sotheby's
Selv om noen var fornøyde reagerer markedet entydig negativt på signaleffekten som auksjonen gav, og det er tegn som tyder på at markedet for ekstremt dyr kunst kan ha vært en boble som har begynt å lekke.

Banc of America har kuttet anbefalingen på Sotheby's fra kjøp til nøytral og JPM Securities har kuttet anbefalingen fra outerperform til market perform, ifølge MarketWatch.

Som et resultat av den elendige auksjonen slakter markedet aksjen på børsen i New York og sender aksjekursen ned nesten 30 prosent.