Gå til sidens hovedinnhold

Kurt Oddekalv: - Behandler dyra som dritt

I Norge blir 60.000 sau drept av rovdyr. I Sverige er tallet 500. - Norske bønder svindler med sauehold, sier Miljøvernforbundets Kurt Oddekalv.

- Enkelte bønder behandler dyrene sine som dritt. I mange tilfeller er saueholdet rett og slett dyrplageri, sier Kurt Oddekalv til Nettavisen.

Den kongeørnen som spiser titusener av reinsdyr i Nord-Norge må være 60 meter lang og ser nok ut som et Hercules-fly.

Kurt Oddekalv

NRK Brennpunkt dokumenterte tirsdag at sauebøndene tjener mer penger om sauene deres blir spist av rovdyr enn om de slaktes. Og tross statlig millionstøtte til rovdyrforebyggende tiltak, så har tapstallene på sau vokst seg enorme. De ti siste årene skal 300.000 sauer ha blitt tatt av rovdyr.

Flere rovdyr - færre drepte sau
I Norge er bestanden av de store rovdyrene bjørn, jerv, ulv og gaupe ifølge Direktoratet for naturforvaltning på til sammen om lag 900 dyr (les mer om fordeling her.) I fjor ba saue- og reineierne om erstatning for 60.000 sau og 51.700 rein, i alt 111.700 dyr.

Legger en disse tallene til grunn (med fradrag for havørnas innhogg i saue- og reinsflokkene, totalt rundt 4500 erstattende dyr), betyr det at hvert eneste av de store rovdyrene i fjor må ha tatt i gjennomsnitt nærmere 120 sauer eller reinsdyr.

Les: Ulven er ikke verst

Tapstallet i 2006 var 60.000 sauer, mens Sverige - som har langt flere rovdyr enn Norge - bare tapte 500 sauer samme år. Svenskene holder sauene bak rovdyrsikre gjerder, mens norske bønder stort sett sender sauene sine på skogen.

- I alle andre land gjeter man sauene sine. Det er bare i Norge man ikke gjør det, sier Oddekalv.

- Rovdyrhatere
- Det er rett og slett for god butikk for bøndene at sauene blir tatt av rovdyr. Og mange av sauebøndene er profesjonelle rovdyrhatere som manipulerer systemet, sier Oddekalv.

Oddekalv sier at et stort problem knyttet til det norske saueholdet er at sauen ikke egner seg for skogen.

- På grunn av avl har sauen blitt en plenklipper som passer best på Jæren. Må den springe 50 meter, så er den helt sprengt. Den flokker ikke mer og ramler den på ryggen, så klarer den ikke å komme seg på beina igjen. Så ligger den der, blir spist opp av mark og rovdyrene får skylden, sier Oddekalv.

Les også

Dette synet møtte sauebonden

- Svindel
Den frittalende bergenseren sier rett ut at det svindles med rovdyrerstatning.

- Når det gjelder sau og rein så er det en omfattende svindel vi ser. Den kongeørnen som spiser titusener av reinsdyr i Nord-Norge må være 60 meter lang og ser nok ut som et Hercules-fly. Det er selvfølgelig bare tøv. Saken er den at det er for mange tamrein og at mange av dem sulter i hjel. Men rovdyrerstatning utbetales ukritisk. De virker som om de ikke tør å si nei, sier Oddekalv.

Han karakteriserer situasjonen som «veldig gale».

- Det er for mange sauer i Norge - blant politikere og sauer, sier Oddekalv og ler.

Les også

Her er hundrevis sauer avbildet

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken