Det lønner seg å bestille flybilletter tidlig uansett hvor du skal reise, det viser en grundig analyse reisesøkenettstedet Momondo har utført.

På bakgrunn flere millioner søk utført i 2013 på nordmenns favorittreisesteder, både innenriks og utenriks, er konlusjonen at du sparer mellom 46 og 70 prosent på å bestille cirka 50 dager før avreise fremfor å vente til siste liten.

- Vi har sjekket prisene på utreise fra Oslo til nordmenns topp-ti favorittsteder utenlands og topp-tre favorittene innenlands. Det er betydelige beløp å spare på å bestille på riktig tidspunkt, sier Momondos landsjef i Norge Bibi Lægaard til Nettavisen NA24.

Momondos tall (se tabell nederst) viser at en tur-retur billett Oslo-Stavanger i snitt koster 961 kroner dersom du bestiller billetten 48 dager før avreisedato. Venter du til siste liten (0 dager før avreise) er prisen i snitt 3.128 kroner. Besparelsen på 2.167 kroner utgjør en rabatt på hele 69,8 prosent.

Resier du fra Oslo til Bergen kutter du billettprisen med i snitt 1.273 kroner, eller 53 prosent, på å bestille 59 dager før avreisedato. For Oslo til Trondheim sparer du i snitt 1.603 kroner, eller 67 prosent, på å bestille 46 dager i forveien.

Ser vi på favorittene utenlands viser Momondos prisstatistikk at du i gjennomsnitt sparer 20 prosent på flybilletter til Bangkok om du kjøper to måneder i forveien. Du får da en gjennomsnittlig pris på 5.661 kroner- Venter du til siste liten stiger billettprisen til gjennomsnittlig 7.331 kroner - en differanse på i snitt 1.670 kroner.

- Til New York og Barcelona kan du spare enda mer. Her oppnår du mellom 40 og 50 prosent billigere billettpris dersom du booker henholdsvis åtte og seks uker i forveien fremfor null dager før, sier Lægaard.

En tur-retur billett til New York som i snitt koster 7.372 kroner rett før avreise får du for 4.422 kroner dersom du bestiller 61 dager før avreisedato. Differansen på 2.950 kroner utgjør nøyaktig 40 prosent.

En tur-retur billiett Oslo - Barcelona koster i snitt 3.905 kroner rett før avreise. Bestiller du 43 dager i forveien får du billetten for 1.981 kroner. Differansen på 1.924 kroenr utgjør hele 49,3 prosent.

Mange kan spare mye
På innenlandsfygninger er prisforskjellene også store, prosentvis ofte enda større enn utenlandsflygninger.

- Vi hadde nylig en undersøkelse som viste at over 16 prosent av nordmenn som skal på ferie, bestiller turen mindre enn to uker I forveien. Så her er det mange som har mye å spare, påpeker Lægard.

Som Nettavisen omtalte fredag bekrefter flere tilsvarende undersøkelser at du får de billigste flybillettene ved bestilling cirka 50 dager før avreisedato (les mer under tabellen)


Mindre enn 14 dager før og mer enn fem måneder før = dyrt

Ifølge nettreiseselskapet

cheapair.com

får du de billigste flybillettene om du bestiller cirka 49 dager før avreise (syv uker). Bestiller du mindre enn 14 dager i forveien, eller mer enn fem måneder i forveien stiger prisene vesentlig. Men aller dyrest er det for dem som bestiller mindre enn syv dager i forveien, skriver cheapair.com.

I tillegg er det verdt å huske på at at tirsdager og onsdager er de billigste dagene å fly på. Fredag og søndag er de dyreste utreise- og ankomstdagene.

Funnene til den japanske professoren Makoto Watanabe og tyske Marc Möller, begge ved institutt for økonomi ved universitetet Carlos III i Madrid, bekrefter konklusjonene til Momondo og cheapair.com. Les mer i saken: Spar tusenlapper på å pugge denne: ¿A = gUG + min(k – g, (1 – g)(1 – r))