Organisasjonen av amerikanske stater skal tirsdag holde krisemøte for å diskutere det stadig dårligere forholdet mellom Colombia og nabolandene Ecuador og Venezuela.

Land som Brasil, Chile og Mexico har også tilbudt seg å forhandle mellom partene, melder BBC.

Flere av de søramerikanske landene, inkludert den diplomatiske tungvekteren Brasil, har fordømt Colombias krenking av Ecuadors grense, og krever at kolombianske myndigheter ber om unnskyldning.

Kuttet alle diplomatiske bånd
Ecuador kuttet mandag alle diplomatiske bånd med Colombia, etter at kolombianske soldater og helikopter lørdag krysset grensen og gikk inn i Ecuador på jakt etter FARC-soldater. En av topplederne, Raul Reyes, ble drept sammen med 16 andre FARC-soldater. Ecuador hadde allerede i helgen trukket sine diplomater ut av Bogotá, og sendt de kolombianske ut av Ecuador.

Ecuador har også satt i gang å sende soldater til grensen mot Colombia. Også Ecuadors allierte, Venezuela, har mobilisert. Venezuelas president Hugo Chávez har kalt Colombias grensekryssing ulovlig og et brudd på Ecuadors suverenitet.

Chávez har sagt at landet ikke vil sitte stille og se på at «USA sammen med sin skjødehund Colombia bruker makt i området», og Chávez sier Colombias handlinger kan forårsake krig i Sør-Amerika, melder Reuters.

Også Venezuela har stengt ambassaden og kastet ut kolombianske diplomater.

Forsøker å få tak i uran
Colombia på sin side sier de har funnet dokumenter på en lap-top i FARC-leiren de angrep inne i Ecuador, som tyder på at Ecuadors president Rafael Correa forsøkte å opprette offisielle bånd til FARC. Ecuadorianske myndigheter avviser dokumentene som falske.

Det skal også være funnet bevis på at Hugo Chávez betalte FARC 1,6 milliarder kroner for å frigi seks gisler holdt av FARC. Chávez har lenge forhandlet om å få gisler frigitt, og har lyktes i forsøkene langt bedre enn Colombias president Alvaro Uribe. Også Venezuela sier dokumentene er falske.

Colombia sier de også har funnet dokumenter som beviser at FARC har forsøkt å få tak i uran, og sier det beviser at FARC ikke bare er en nasjonal terroristorganisasjon, men har planer om å drive med global terrorvirksomhet.

Vanskeliggjør frigivelse av gisler
Den drepte FARC-lederen Reyes var Frankrikes kontaktperson i forhandlingene om å frigi fransk-kolombianske Ingrid Betancourt. Frankrikes utenriksminister har uttalt at drapet på Reyes er svært dårlige nyheter, og forverrer mulighetene for å frigi den dødssyke Betancourt betraktelig.

FARC - Colombias revolusjonære væpnede styrker - har kjempet for det de sier er mer rettferdig fordeling av rikdommer, i over 40 år. FARC støttes økonomisk av kokainsalg, og holder flere hundre mennesker som gisler i jungelen.