Gå til sidens hovedinnhold

Kveles av brun sky

En ekkel, brun sky av forurensning henger som tett skodde over India.

En fersk amerikansk rapport viser at forurensningen har kvalt veksten i den indiske rishøsten. Risplantene blir frastjålet regn og de kjølige nattemperaturene den trenger for å trives, melder AP.

Siden midten av 80-tallet har den gjenstridige forurensningsskyen, koblet med en økende konsentrasjon av drivhusgasser, sammen begrenset rishøsten i de ni indiske delstatene som står for mesteparten av landets høst i regntiden, skriver forskere fra University of California i en fersk rapport.

To fenomen
Hadde begge former for forurensning blitt redusert kunne den indiske rishøsten i disse delstatene vært økt med mer enn 14 prosent mellom 1985 og 1998, mener forskerne.

De gir deler av skylden for den dårligere rishøsten til de to forurensingsfenomenene, men innrømmer at det også finnes andre delforklaringer på stagnasjonen i risproduksjonen. Disse inkluderer prisfall, utarming av jorda og dårlig vedlikehold av vanningssystemene.

Kjempesky
En av verdens største forurensingsskyer, dannet av sot fra branner, fabrikker og eksosrør, svever over store deler av India. Skyen reduserer både mengden sollys og mengden regn som når bakken. Det reduserte sollyset gjør også at mindre vann fordamper fra havet.

Skyen har også en nedkjølende effekt. Skyene kjøler ned, men kun om dagen. Nattestid sørger drivhuseffekten for at temperaturene blir høyere enn de ellers ville vært. Disse høyere temperaturene om natten hemmer risplantenes vekst.

På grunn av dette antar forskerne at en reduksjon i både den brune skyen og drivhusgassene vil kunne gagne rishøsten.

Reklame

Hagemøblene nordmenn elsker