Da det ble kjent at den 17 år gamle asylsøkeren omkom i en drukningsulykke, valgte Østfold-kvinnen i 30-årene å skrive følgende melding på Facebook-siden til Fredriksstad Blad: «Jaja, en utlending mindre å betale penger på. Mer til det norske folk».

Meldingen ble publisert i kommentarfeltet på Facebook-siden til Fredriksstad Blad (FB) etter at avisen publiserte saken om at asylsøkeren hadde omkommet.

Meldingen ble slettet av Fredriksstad Blad kort tid etter, og redaksjonen sendte kvinnen en melding og fortalte at hun var utestengt fra siden, Skriver Fredriksstad Blad.

– Lei asylsøkerne

Onsdag morgen valgte Fredriksstad Blad å ringe til kvinnen, som er bosatt i Østfold og tidligere har jobbet i det offentlige helsevesenet, for å konfrontere henne med meldingen. I samtalen forteller kvinnen at hun skrev meldingen fordi hun er uenig i norsk innvandringspolitikk.

– Jeg er lei av alle asylmottakene som opprettes for de som kommer til landet. Derfor skrev jeg meldingen, fortalte hun til avisen.

– Så da synes du det er greit at en 17 år gammel asylsøker omkommer i en drukningsulykke?


(Fredriksstad Blad tok opp samtalen med kvinnen. I klippet, som vi har valgt å publisere i denne nettartikkelen, er stemmen til kvinnen forvrengt.)

– Jeg er i hvert fall irritert på alle asylsøkerne som kommer til landet. Jeg synes det må bli en stopp, gjentar hun.

– Dette var en ung mann som hadde kommet til Norge fra Syria. Er du klar over hva som skjer i det landet om dagen?

– Ja, jeg vet at det er krig der.

– Vet du at flere hundre tusen mennesker har omkommet i krigen, og at flere millioner mennesker er drevet på flukt?


– Jeg kjenner ikke tallene, men jeg vet at ting ikke er så bra der nede, sier hun.

Det var tirsdag i forrige uke at den 17 år gamle asylsøkeren ble fraktet til sykehuset etter en ulykke på Badland ved Quality hotell i Sarpsborg. 17-åringen var på stedet med resten av familien da ulykken inntraff.

Tirsdag kom meldingen om at gutten omkom som følge av ulykken.

– Skrev bare meningen min

Flere ganger i samtalen gjentar kvinnen at hun er lei norsk innvandringspolitikk og de mange asylmottakene som blir opprettet rundt omkring i landet.

– Forstår du at mange mener at meldingen din er hatefull?

– Ja, jeg skjønner det, svarer hun.

Kvinnen valgte til slutt å avbryte samtalen med Fredriksstad Blad. En stund senere ringte hun tilbake.

– Jeg synes det må være lov å skrive meningen sin uten at man må utdype dette noe mer, svarte hun.

– Meldingen ble av mange oppfattet som svært hatefull etter at en ung gutt omkom i en drukningsulykke. Hva tenker du om det?

– Jeg trodde ikke da at det skulle bli slik at avisa ringte meg på grunn av noe jeg skrev på Facebook. Jeg har mine meninger, men ønsker ikke å utdype de noe mer i Fredriksstad Blad, sier hun.

– Men du postet meldingen på en offentlig Facebook-side som blir fulgt av mer enn 26.000 mennesker. Forstår du ikke da at det skaper reaksjoner?

– Jo, men jeg tenkte ikke på at det skulle gå så langt at dere kom til å skrive om meningene mine, sier hun.

Her kan du lese flere nyheter fra Fredriksstad Blad.