Gå til sidens hovedinnhold

- Kvinnene ønsket selv å bli voldtatt

Kontroversiell islamistleder rettferdiggjør seksuelle overgrep på 25 kvinner.

En religiøs leder i Egypt har vakt stor oppsikt etter at han rettferdiggjorde voldtektene og overgrepene av 25 kvinner på Tahrirplassen i Kairo.

Voldtektene og overgrepene skjedde i januar måned under toårsmarkeringen for revolusjonen, som resulterte i avgangen til president Hosni Mubarak. Demonstrasjonene i Kairo samlet store folkemengder som protesterte mot Det muslimske brorskap og sittende president Mohammed Mursi.

Overgrepene på Tahrirplassen skjer gjerne ved at en gruppe menn omringer en kvinne, klår på dem og river av dem klærne. I noen tilfeller skal kvinnene ha blitt voldtatt.

- Ønsker å bli voldtatt
Salafisten Ahmad Mahmoud Abdullah, også kjent som Abu Islam, sa i en videouttalelse onsdag at en «ikke krysser noen rød linje ved å voldta disse kvinnene». Videre sa han at disse kvinnene dro til plassen, ikke for å demonstrere mot makthaverne, men fordi de ønsket å bli voldtatt.

- De forteller deg at kvinner er en rød linje. De forteller deg at nakne kvinner, som drar til Tahrirplassen fordi de ønsker å bli voldtatt, er en rød linje. Og de ber Mursi (president) og Det muslimske brorskap om å forlate makten! sa han i videoen.

- Djevler med krusete hår
Videre omtalte han de kvinnelige aktivistene som djevler.

- Du ser disse kvinnene med krusete hår. En djevel. Djevler som kalles kvinner. Lær av muslimske kvinner, lær og vær muslimer, sa han.

Utspillene har generert sterke reaksjoner blant egyptiske twitterbrukere.

Dalia Abdel Wahab er én av kvinnene som overlevde et brutalt overgrep 25. januar. Hun forteller til Amnesty at hun nekter å la seg tie til stillhet.

- Jeg nekter å være stille. Alle kvinner i Egypt må våkne opp – både dem som ble utsatt for dette og dem som ikke ble rammet. Hvis ikke, så vil denne typen vold bare fortsette, sa hun i en uttalelse til Amnesty.

Brente en bibel
Abu Islam er en svært kontroversiell person i Egypt. Han har blant annet blitt anklaget for å krenke kristendommen i noen uttalelser han fremmet i avisen Tahrir. Han har ved flere anledninger fremmet direkte hat mot kristendommen.

Abu Islam og sønnen rev i stykker og brente en bibel under en demonstrasjon ved USAs ambassade i Egypt i fjor. Demonstrasjonen ble avholdt i forbindelse med den amerikanske Mohammed-filmen, som framstilte profeten som blant annet en pedofil og en skjørtejeger.

Kilder: Al Arabiya, Amnesty, The Telegraph.

HTML EMBED
Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken