Gå til sidens hovedinnhold

- Kvinner og barn er voldens mål

Jonathan Kalan har møtt kenyanske kvinner og barn som ble ofre for brutal og målrettet vold.

Den amerikanske reporteren har tilbrakt de siste to og ett halvt årene i Kenya, og beskriver et land i stor endring. På tross av den grusomme volden han har vært vitne til er han positiv med tanke på landets fremtid.

- Volden vi var vitne til rundt valget i 2007 og i 2008 er ikke av samme karakter som i noen provinser av landet i dag. Angrepene på kvinner og barn dreier seg om krig mellom stammer som strekker seg flere årtier tilbake, en krig som først og fremst handler om rettigheter til landområder og ressurser, sier han til Nettavisen.

Med kameraet rundt halsen har han reist rundt i landet. Han har også fulgt valget de siste ukene tett.

Kenyatta vinner trolig
Kalan beskriver situasjonen tirsdag, mens de siste stemmene telles opp, som avventende og rolig.

Visestatsminister Uhuru Kenyatta ser tirsdag ut til å vinne valget, etter at en tredel av stemmene er talt opp har han fått 54 prosents oppslutning.

Les også: Bildet som sjokkerer verden

Statsminister Raila Odinga lå an til 41 prosent, viste de foreløpige resultatene tirsdag morgen. Ingen av de fem andre kandidatene hadde fått mer enn 1 prosent, mens hele 5 prosent av stemmesedlene ble erklært ugyldige.

- Det er ennå for tidlig å si hvordan kenyanerne vil motta valgresultatet, men så langt er ikke uroen stor. I går sto folk i kø for å avgi stemme, selv om ventetiden nok kunne bli litt lang så virket de fleste å være fornøyde, sier Kalan.

- Som en massakre
Kenyanerne stemte mandag ett av de mest kompliserte valgene de noensinne har vært gjennom. I tillegg til president skulle de utpeke medlemmer til en ny nasjonalforsamling samt regionale og lokale ledere.

Saken fortsetter under bildet ...

Innbyggerne i landet håper at valget skal bidra til å gjenopprette Kenyas renommé som et stabilt demokrati etter den blodige, stammebaserte voldsbølgen som kostet over 1.200 mennesker livet da resultatet av det forrige valget i 2007 ble kjent.

- Kvinner og barn er ofte voldsutøvernes mål. I september besøkte jeg en moské ved Malindi, der døren til kvinnenes bønnerom var hakket i stykker med macheter, og kvinnene og barna som forsøkte å skjule seg der inne ble angrepet. Hele rommet så ut som en massakre, beskriver reporteren.

- Men dette gjelder i hovedsak stammekonflikten i noen områder av landet, i Nairobi hvor jeg er nå er stemningen en annen, legger han til.

Viktig valg
Verdenssamfunnet følger også valget nøye på grunn av bekymring for stabiliteten i et land som er en viktig regional alliert i kampen mot militante islamister.

Vestlige land er også bekymret for hvordan de skal håndtere en eventuell seier til Kenyatta, som er siktet ved Den internasjonale straffedomstolen for forbrytelser mot menneskeheten ved det forrige valget.

For å vinne presidentvalget må en kandidat ha over 50 prosent av stemmene. Hvis ingen får 50 prosent, vil de to som får flest stemmer, møtes i en annen omgang, trolig i april.

For Odinga kan det være siste sjanse til å bli president etter at han tapte med liten margin til nåværende president Mwai Kibaki.

Håper på resultat tirsdag
Ved sykehuset hvor Jonathan Kalan besøkte de to skadede jentene opplever han at helsehjelpen de fikk var god.

- Men dette er et privat sykehus, og det var sikkert ikke billig, sier han.

Kalan tror landet nå er helt avhengig av at valgresultatet oppfattes som demokratisk, og at valget er gjennomført på korrekt vis.

- Om folk opplever at valget har vært fritt og demokratisk gjennomført vil de også akseptere resultatet. Det er ennå for tidlig å si, men forhåpentligvis offentliggjøres valgresultatet i løpet av tirsdag, sier han.

- Veldig rolig
Norske Bård A. Andreassen er valgobservatør i Kenya for en EU-delegasjon. Han observerer fylker nord i Riftdalen.

- Det var jo veldig mye vold under forrige valg, men i år har det vært veldig rolig med unntak av noen hendelser i Mombasa. Valget har gått ryddig for seg, og jeg har ikke observert noen uregelmessigheter der jeg har vært, sier professor ved Norsk senter for menneskerettigheter ved UiO, Bård A. Andreassen, til Nettavisen på telefon fra Kenya.

Andreassen har heller ikke vært vitne til noen voldelige episoder i forbindelse med valget.

- Vi har ikke observert noe sånt. Men det er i siste fase når valgresultatene begynner å bli offisielt at det kan bli betent, sier Andreassen.

- Kan endre seg
Selv om den foreløpige opptellingen tyder på at Kenyatta vil vinne, mener Andreassen at mye kan ennå endre seg.

- Resultatene kommer gjerne først inn fra små valgkretser i landlige strøk hvor det tar kortere tid å telle opp stemmene, og det kan ha slått ut i favør til Kenyatta. Men det vet vi ikke ennå, sier Andreassen.

Saken fortsetter under bildet ...

Den kenyanske valgkommisjonen har sagt at det endelige valgresultatet vil foreligge innen en uke. Men Andreassen tror vi får svaret lenge før den tid.

- Jeg tror nok vi får en indikasjon i løpet av kvelden eller morgendagen, sier Andreassen.

Strenge kontrollører
Andreassen har ennå ikke sett noen indikasjoner på valgjuks ved stemmelokalene han har observert. Tvert imot sier han at gjennomføringen av valget nesten er for strengt, og at mange stemmesedler blir forkastet under opptellingen.

- Det skal veldig lite til for at stemmeseddelen blir forkastet. Jeg var vitne til at en stemmeseddel ble forkastet fordi en blyantstrek hadde kommet inn i feil felt, selv om velgeren hadde merket av riktig, sier han.

Han utelukker ikke at dette vil kunne skape sterke reaksjoner.

- Hvorfor er de så strenge, Andreassen?

- Ja, det kan du spørre om. Men det er jo en ny valglov og ny konsesjon, og i tillegg er det mye mistillit som ble skapt ved forrige valgrunde, så det gjør at de blir regelryttere, sier han.

Anklager om fusk

Partiet til Odinga har antydet at det vil klage på resultatet av valget om det taper.

Partiet viser til meldinger om at det foregikk stemmegivning flere timer etter at valglokalene stengte ett sted, at velgere leverte flere stemmesedler et annet sted og det elektroniske systemet sviktet flere steder.

For å hindre en gjentakelse av voldsbølgen sist har en ny og respektert valgkommisjon tatt i bruk mer teknologi for å hindre juks, gjort opptellingen raskere og økt åpenheten rundt valget.

Likevel ble det registrert flere tilfeller av vold, blant annet et granatangrep i Garissa ved grensa til Somalia, en skyteepisode ved Garissa og en bombe ved Mandera. Også i Mombasa var det et angrep der flere politifolk ble drept.

Nettavisen/NTB

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken