Gå til sidens hovedinnhold

Kvinner vet lite om fett

Få norske kvinner har nok kunnskap om fett, viser en ny undersøkelse. Og det er ikke «ett fett» hvordan fett du spiser...

En undersøkelse fra Synovate MMI viser at halvparten av norske kvinner mellom 20 og 45 år ikke vet hvor mye fett de spiser.

De tror de spiser for mye fett, og vet lite om hva slags mat som inneholder sunt og usunt fett.

Nordmenns største problem er ikke det totale fettinntaket, ifølge Gjernmund Vogt ved Matforsk. Den største utfordringen vår, er å få riktig sammensetning av fett, og å sette sammen riktig mengde energirik næring som karbohydrater og proteiner, i forhold til fett.

- Vi spiser nok stort sett for mye mettet fett og forbruker må få bedre kunnskap om hvilke produkter som inneholder sunt fett, sier Vogt.

  • Sunt fett er flerumettet fett, og finnes i blant annet nøtter, fisk og oljer (Omega 3-fettsyrer ).
  • Mettet fett er vanskelig for kroppen å nyttegjøre seg, slik at det lett blir lagret på sidebena. Slikt fy-fett finner vi blant annet i fete meieriprodukter (smør, iskrem), kaker, kjeks, friterte matvarer og chips.

Sosial- og helsedirektoratet anbefaler et daglig fettinntak på 30 prosent av energiinntaket. En kvinne i alderen 20 til 45 år vil derfor trenge cirka 65 gram fett per dag.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken