Ole Nicolai Kvisler, som ble dømt for det rasistisk motiverte drapet på 15 år gamle Benjamin Hermansen i 2001, har vært aktiv i et voldelig nettverk av nynazister etter at han slapp ut i fjor. Det skriver Klassekampen og Aftenposten.

Fredag dokumenterer Dagsavisen og nettverket Hate Speech International at han 18. oktober i år var på et møte i Finland der hovedtaleren var sykepleieren til den tidligere nazitioppen Rudolf Hess, Abdallah Melaouhi.

- Jeg er egentlig ingenting

Dagsavisen spør Kvisler om han fortsatt er nasjonalsosialist og får dette svaret:

- Jeg er egentlig ingenting. Jeg har holdninger både i den og andre leiren. Jeg har ikke noe problem med å sette pris på utlendinger. Jeg har ikke noe problem med å prate med høyreekstremister. Jeg er ikke definerbar på noe felt.

I juli 2013 deltok Ole Nicolai Kvisler på en samling i regi av Svenska motståndsrörelsen i Dalarna i Sverige. En film fra arrangementet viser at Kvisler er en av deltakerne.

Forsvarer Kvisler

Klassekampen publiserte torsdag noen av bildene fra videoen og pressetalsmann Pär Öberg bekrefter overfor avisen at Kvisler er involvert i organisasjonen og at de ikke anser drapsdommen som noe hinder:

- Han har sonet sin straff. Vi lever i et hardt samfunn, og det blir hardere. Mennesker kan bli tvunget til å gjøre radikale lovbrudd, sier han til Klassekampen.

Benjamins mor reagerer

Moren til Benjamin Hermansen, Marit Hermansen, frykter at samfunnet tar for lett på politisk ekstremisme:

- Han har vært innenfor vårt system, vår omsorg i 12 år og har tilsynelatende ikke endret seg én centimeter, sier hun til Aftenposten om mannen som drepte hennes sønn.

Det var rett før midnatt 26. januar 2001 at den 15 år gamle Benjamin Hermansen ble drept med kniv på Holmlia i Oslo. Tre medlemmer av den nynazistiske grupperingen Boot Boys ble dømt; Joe Erling Jahr og Ole Nicolai Kvisler ble dømt til tilhenholdsvis 18 og 17 år for drap, en 19 år gammel kvinne ble dømt til tre års fengsel for legemsbeskadigelse. Retten fant det bevist at drapet skjedde uprovosert, og at årsaken til at Benjamin ble drept var hans hudfarge.

Les også: - Det samme tankegodset drepte min sønn på Utøya

HTML EMBED

Videoen vi har lagt inn her er hentet fra nettstedet Nordfront.se og og skal være opptak fra bevegelsens sommerleir i Dalarna i juli 2013.

Norsk avlegger

Svenska Motståndsrørelsen (SMR) har også en avlegger i Norge som ifølge egne opplysninger har vært virksomme i rundt tre år. Haakon Forwald skal være leder for den norske avdelingen, og i et intervju på Nordfront.se i mars i år forteller han om arbeidet med å bygge opp nettverket.

- Vårt ønske, visjon og endelige mål er et fritt og forent nasjonalsosialistisk Norden. Jeg prøver, i egenskap av leder, å styre organisasjonen i riktig retning og arbeidet hardt og kompromissløst for at vi skal nå våre mål, uttaler han der.