Gå til sidens hovedinnhold

Kypros håper på hjelp fra Russland

Kypros' finansminister dro til Moskva for å diskutere russisk krisepakke.

NIKOSIA (NTB-Reuters-AFP): Kypros' regjering håper på støtte fra Russland for å slippe å ta imot EUs krisehjelp.

Nasjonalforsamlingen på Kypros nektet tirsdag å godta vilkårene for krisehjelpen fra eurolandene og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Kort tid etter snakket den kypriotiske presidenten Nikos Anastasiades med sin russiske kollega Vladimir Putin på telefon. Samtalen var fruktbar, ifølge Anastasiades' kontor.

Kypros' finansminister Michalis Sarris satte seg på flyet og ankom tirsdag kveld Moskva, hvor han skulle diskutere mulighetene for en russisk krisepakke.

Håpet er å skaffe penger som gjør det mulig å unngå den varslede avgiften på innskudd i de kypriotiske bankene. Eurolandene, IMF og Den europeiske sentralbanken (ESB) krever avgiften innført hvis de skal redde bankene fra kollaps.

Ringvirkninger
Eurolandene har foreslått at småsparere med innskudd under 100.000 må få slippe avgiften. De er omfattet av en innskuddsgaranti, og det er bekymring for ringvirkningene som kan oppstå hvis den brytes.

Men skal småsparerne skjermes, kan avgiften for de største bankkundene bli på opptil 15 prosent.

Både president Anastasiades og kypriotiske folkevalgte har avvist denne løsningen – tilsynelatende av frykt for å ødelegge Kypros' renommé som skatteparadis.

– Det er blitt klart at det er næringsinteresser i parlamentet som sier til oss at vi må beskytte innskytere i utlandet, forteller en EU-kilde til avisa Financial Times.

Jubel i gatene
Vanlige innbyggere på Kypros' har protestert mot den varslede bankavgiften, og det brøt ut jubel i hovedstaden Nikosia da den ble avvist av nasjonalforsamlingen.

– De trodde de kunne gjøre dette med oss, siden vi er et lite land. Men vi vil ikke være Europas eksperiment, sa Stefanos Angelidis (28) etter avstemningen.

Mange av demonstrantene anklaget Tyskland og andre EU-land for å presse avgiften på kypriotene.

Bankene på øya er fortsatt stengt, og systemene for elektronisk overføring av penger ble stanset i helgen. Minibankene er blitt tømt av folk som forsøker å redde sparepengene sine.

Tirsdag sendte Storbritannia et militærfly til Kypros med 1 million euro i kontanter. De er ment som nødlån til britiske soldater på øya.

Vil hjelpe
Russiske borgere har store beløp på konto i kypriotiske bankere, og president Putin har uttrykt sterk misnøye med den foreslåtte avgiften.

Kypros har fått støtte fra Russland tidligere, og en mulighet som angivelig diskuteres nå, er om russiske Gazprombank kan overta Kypros' nest største bank Laiki.

Finansministrene i de andre eurolandene forsikret tirsdag at de fortsatt er innstilt på å hjelpe Kypros. Men det er ikke kommet meldinger om at de er villige til å fire på kravene.

Den europeiske sentralbanken (ESB) har lovet å fortsette å låne penger til de kriserammede kypriotiske bankene «i tråd med gjeldende regler».

Flere av bankene er helt avhengige av støtte fra ESB, og kilder i EU har antydet at støtten kan ta slutt hvis ikke Kypros tar imot krisehjelp.

I så fall vil imidlertid bankene trolig gå konkurs, noe som kan få alvorlige ringvirkninger i resten av EU. Så langt er det uklart om eurolandene og ESB er villige til å ta denne risikoen. (©NTB)

Kommentarer til denne saken