Gå til sidens hovedinnhold

La ut brudebilde på Facebook - tatt for trygdesvindel

Nå har den 47 år gamle «alenemoren» resten av sitt liv til å angre.

Brudebildet av britiske Hazel Cunningham (47), som du ser her til venstre, har nådd rampelyset.

Lykkelig smilende iført sin hvite brudekjole står alenemoren posør på sin egen bryllupsdag på Barbados. I likhet med mange andre verden over la hun bryllupsbildet ut på Facebook, ifølge Daily Mail.

Men det skulle hun ikke ha gjort.

For lokale etterforskere fikk nemlig også se bildet.

Og det de oppdaget var at Cunningham, som oppga at hun var alenemor mens hun i realiteten bodde med sin mann, var en stor trygdesnylter.

Hun krevde blant annet inntektsstøtte, bostøtte og lokale skattefordeler samtidig som hun jobbet og dro på utenlandsturer flere ganger i året og holdt bryllupet sitt på Barbados.

Hun er nå fengslet til 120 dager i fengsel etter å ha innrømmet skyld, samt at hun må betale tilbake de 15.000 pund

Fangsten kommer etter at britenes statsministerer David Cameron erklærte krig mot trygdessvindlere.

Har du hørt om en lignende historie? Tips oss her

Detektiver på jobben
I høst sa han at nivået på trygdebedragerier i Storbritannia er «helt hinsides» og at tiltakene som skal bekjempe trygdesvindelen må være kompromissløse.

Eksperter fra landets inkassobyråer har fått i jobb og saumfare landets trygdedatabaser og sjekke alle opplysninger opp mot husholdningenes selvangivelser og kreditthistorikk. De private detektivene skal få dusør for hver trygdesnylter som tas.

Svindler for 52 milliarder kroner årlig
Ifølge Cameron snyltes det årlig for 5,2 milliarder pund (52 milliarder kroner) årlig på velferdsordningene. Hver tredje trygdemottaker blir før eller siden mistenkt for å stjele fra felleskassen.

Myndighetene har allerede leid inn det globale kredittopplysningsbyrået Experian. Experian begynner arbeidet med å avsløre trygdesvindlere på områdene arbeidsledighetstrygd, bostøtte, uførepensjon og alderspensjon innen utgangen av august.

De private aktørene tror selv at de med fri tilgang til de offentlige databasene kan klare å kutte velferdsbudsjettet med minst én milliard pund (10 milliarder kroner). Provisjonen vil ligge på cirka fem prosent av svindelavsløringene. Det betyr at Experian og andre vil tjene om lag 50 millioner pund på detektivoppdraget (500 millioner kroner).

Full kredittsjekk av trygdesøkere
Alle nye trygdesøknader i Storbritannia vil fra nå utløse kredittsjekk av hver enkelt søker. Eksisterende trygdemottakere må også gjennom en full kredittsjekk.

Cameron skal ha sørget for at alle de nye kontrolltiltakene holder seg innenfor rammen av britisk lov.

Foruten opplysninger fra den enkeltes skatteoppgjør skal kontrollselskapene sjekke husholdningsutgifter som strøm, husleie, boliglån, mobiltelefonregninger, betalinger til bredbånds- og kabel-TV-selskaper med mere. Disse opplysningene skal så sammenstilles med hva den enkelte mottar i trygdeoverføringer.

Trygdemottakere som har en livsstil og livsstandard som ikke står i stil med opplysninger på trygdesøknaden vil bli gjenstand for en grundig kontroll. Gruppen som oppgir de er enslige forsørgere er også under lupen.

«Taper» 150.000 sykepleiere
David Cameron forsvarer «operasjon trygdemisbruk» ved å vise til skremmende tall. Det britiske velferdsbudsjetter er på 87 milliarder pund (870 milliarder kroner). Av dette utgjør skatte- og trygdesvindel seks prosent årlig - eller 5,2 milliarder pund (52 milliarder kroner). Feil saksbehandling fra myndighetene koster også penger - omtrent 1,6 milliarder pund (16 milliarder kroner) årlig.

At nye kontrolltiltak kan ha effekt vises av den nye ordningen fra 2008 om at alle som søker uførepensjon må gjennom medisinske tester for å avsløre arbeidsevnen. I ettertid har tre av fire søknader enten blitt avslått eller søker selv har trukket søknaden.

Reklame

Grillpakken som gir deg saftig mat

Kommentarer til denne saken