Gå til sidens hovedinnhold

Lager ansikt av hofteben

Irske Alan (17) er født uten kjeve. Men nå får han hjelp - fra sin egen hofte.

Irske Alan Doherty (17) ble født uten kjeve. Han kan ikke puste uten assistanse, og heller ikke spise eller snakke.

Men nå gir amerikanske leger tenåringen håp om å få leve et tilnærmet normalt liv. Mandag gjennomgikk han den første av to operasjoner på Mount Sinai-sykehuset i New York, der kirurger skal forsøke å rekonstruere kjevepartiet hans.

Mates med slange
Doherty er en av to personer som er født med denne misdannelsen i hele verden.

Fram til i dag har Alan fått mat gjennom en slange rett ned i magen, og han kommuniserer ved å skrive meldinger på et tastatur som en datamaskin uttaler for ham.

Men på mange måter er han som tenåringer flest. Det han liker best å gjøre på fritida, er fotball og svømming.

- Folk stirrer alltid på meg, og det liker jeg ikke, selv om jeg er vant til det, sier han.

Bruker hofteben
Legene ved Mount Sinai skal bruke en del av guttens hofteben til å bygge opp et kjeveben. Mandag ble første del av operasjonen utført. En del av hoftebeinet ble fjernet og plantet i en muskel i ryggen. Her skal det modnes, og senere i år brukes til å konstruere ny kjeve.

- Dette er noe han alltid har drømt om. Å få et mer normalt ansikt, slik at folk ikke stirrer på ham, sier Alans mor, Bernie Doherty.

Alan Doherty håper legene skal kunne gi ham en perfekt hake. Plastiske kirurger skal også delta i de omfattende operasjonene.

17-åringen var i USA i fjor i forbindelse med et idrettsarrangement for handikappet ungdom da leger fattet interesse for ham.

- I et samfunn som fokuserer så mye på utseende er det viktig å ha et helt ansikt, et ansikt som ikke blir kritisert av andre, sier den plastiske kirurgen Elliott Rose i En kommentar.

Drømmer om is
Men selv om ansiktet hans vil se mer normalt ut, er det bare 30 prosent sjanse for at han kan lære seg å snakke og å spise med sin nye munn.

Dersom legene klarer å bygge opp smakssansene i Alans munn, gleder han seg til sitt aller første måltid med fast føde. Is kommer da til å stå på menyen.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis