Gå til sidens hovedinnhold

Laila Freivalds blir Lindhs etterfølger

Laila Freivalds tar over som utenriksminister i Sverige etter Anna Lindh.

Det kunngjorde statsminister Göran Persson på en pressekonferanse fredag, melder Expressen.

Rutinert
Freivalds er en svært erfaren politiker, og det var en av årsakene til at statsministeren valgte nettopp henne som avdøde Anna Lindhs etterfølger.

Blant annet har Freivalds tidligere vært justisminister i ni år. I 2000 gikk hun av etter å ha blitt sterkt kritisert for å ha kjøpt kommunale boliger. Dette stred mot sosialdemokratenes partiprogram.

Tok tenkepause
Ifølge Expressen er det en uke siden Persson spurte Freivalds om hun ville ta på seg jobben. Hun spekulerte i tre dager før hun takket ja.

- Det er et så viktig oppdrag at personlige hensyn måtte komme i andre rekke. Dette er blant det viktigste man kan gjøre i dag, sier Sveriges nye utenriksminister.

Skiftes ut
Visestatsminister Margareta Winberg og statsråd Jan O Karlsson forlater regjeringen, ble det kunngjort i pressekonferansen. Karlsson etterfølges av Barbro Holmberg og Karin Jämtin, mens det ikke blir noen statsrådsfunksjon i Winbergs fravær.

Ifølge statsministeren var flere endringer planlagt allerede før Anna Lindh ble drept. At alle de tre nye statsrådene er kvinner, er ifølge Persson et uttrykk for hans ønske om å oppnå likestilling i regjeringen.

Hysj-hysj
Som vanlig hadde statsminister Göran Persson lyktes i å hemmeligholde navnet på den nye statsråden. Bare en håndfull mennesker kjente til utnevnelsen før pressekonferansen, skriver Expressen.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene