Gå til sidens hovedinnhold

- Lampard er unik

- I Norge er vi veldig opptatt av at spillerne må ha spisskompetanse. Chelseas Frank Lampard er ikke spisskompetent. Likevel er han helt unik, mener Bengt Eriksen.

Spillere med spisskompetanse anses å være enten raske, driblesterke, taklingssterke, pasningssterke eller gode hodespillere. Sett gjerne ”veldig” foran alle benevnelsene. Til og med spillere som (bare) er høye, omtales som spisskompetente. Lampard er ikke rask, men heller ikke treg. Ikke driblesterk, men han greier seg. Han skyter godt, men når ikke opp til dem vi normalt kaller ekstremt gode skyttere. Han når heller ikke opp til de høyeste spillerne.

Vi hyller spektakulære prestasjoner. Det er mange gode grunner til det, men en av dem er at de er lett synlige. Spillerferdigheter som ikke er så synlig, er også dønn viktig – for laget.

Lampard er en av søylene som bærer Chelsea-laget (sammen med blant andre keeper Petr Cech og midtstopper og kaptein John Terry). Han er fotballklok. Han er plasseringssikker, oppfatter situasjonene raskt, vurderer dem enda raskere og valgene han gjør er stort sett prima. Snakk om kinderegg.

Han jobber hardt hver gang, og han scorer mål. Han er limet mellom forsvar og angrep, og han er lagets ballfordeler in persona. Og, mind you, Lampard er aldri skadet og aldri syk.

Det hender at spillere henvender seg til treneren og spør hvorfor de ikke er på laget. Det er en kvalitativ handling. Spillere som ikke er opptatt av om de spiller eller er reserve, er fyllmasse i en toppklubb. De bør drive med noe annet enn toppfotball.

Det hender også at trenerne får problemer med argumentasjonen når en reserve sier han bør spille fordi han er mer spisskompetent enn en av dem som spiller. Det lar seg ikke gjøre å forklare alt enkelt og greit, men i Chelsea kan Mourinho svare med et motspørsmål: Hvorfor spiller Lampard? Det burde holde.

Lampard er både vaktmester og konditor på Chelsea-laget. Han er helt unik, og det uten å ha spisskompetanse. Hans prestasjoner i Champions League-kampen mot Bayern München i går, var ikke et enkeltstående tilfelle. De føyde seg inn i rekken av gode sådanne.

Til slutt et mulig poeng: Alle som er opptatt av å ha spillere med spisskompetanse på laget, bør være like opptatt av å ha spillere à la Lampard. Sistnevnte er en forutsetning for at de spisskompetentes ferdigheter skal komme til sin rett. Det er vel aldri omvendt!

BENGT ERIKSEN

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken