Gå til sidens hovedinnhold

Landets beste feriebank

Er du kunde i denne banken koster utenlandsferien deg minst.

Skal du på utenlandsferie i sommer? Husk at det er svært mange penger å hente på smart kortbruk i utlandet og også på å velge riktig bank.

NA24 har studert kostnadene ved et typisk forbruk for en utenlandsferie med varighet på én måned.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Før vi går til kåringen av billigste bank er det viktig å være oppmerksom på triksene som minimerer bankkostnadene i utlandet.

Bankkort til kontantuttak - kredittkort til varekjøp
- Det beste rådet for kortbruk i utlandet er å bruke det vanlig bankkortet til kontantuttak og kredittkortet til varekjøp. Bruker du kredittkrotet til kontantuttak løper kredittkortrentene fra første stund. På varekjøp gir kredittkortet deg som oftest 45 dagers rentefri kreditt, sier nettansvarlig bank i Finansportalen Brigitte Watz til NA24.

Et annet råd er å unngå kontantuttak i størst mulig grad og heller betale direkte i butikk.

Kostnader i form av gebyrer, valutapåslag og valutakurs er betydelige og varierende på kontantuttak ( gjelder både vanlig bankkort og kredittkort.

Med utgangspunkt i en utenlandsferie på én måned har vi rangert landets banker etter hvor mye du må punge ut med for privilegiet av å kunne bruke bankens tjenester i form av bankkort og kredittkort.

Vi tar som utgangspunkt at personen i vårt eksempel kun benytter bankkortet til totalt 15 kontantuttak á 1000 kroner og kredittkortet til totalt tre varekjøp á 1000 kroner.

DNB er landets billigste bank for nordmenn på ferie
Som tabellen under viser er det DNB Student-produkt som kommer best ut. For det nevnte forbruksmønsteret betaler du kun 350 kroner til DNB i løpet av ferien (tabellen tar hensyn til alle kostnader inklusive gebyr for kontantuttak og valutapåslag).

Strømmen Sparebank kommer på andreplass med en totalkostnad på 508 kroner. På bronseplass finner vi Sparebank 1 Søre Sunnmøre der kunder av bankens 18-33 program slipper unna med en feriekostnad til banken på 550 kroner.

Verstingene
I andre enden av skalaen finner vi verstingene. Ifølge bankenes egne opplysninger på Finansportalen må du ut med hele 5.970 kroner til Fokus Bank for noe som koster 350 kroner i DNBs studentprodukt. Tallet høres høyt ut og NA24 tar forbehold om at Fokus bank har lagt inn riktig informasjon.

Nest verst er Haltdalen Sparebank. Her vil bruk av bankens kort i ferien koste deg 2.520 kroner.

Kredittkortfelle ved kontantuttak
- Bruk alltid det kortet som gir laveste kostnader og ta bare med deg de kortene du vet det vil lønne seg å bruke og som du vet du vil få behov for. Planlegg din bruk av bank- eller kredittkort på forhånd og bruk de kortene som gir deg de laveste kortkostnadene (gebyr og renter) ved uttak eller varekjøp når du bruker det i Norge eller i utlandet, sier daglig leder i Finansportalen Elisabeth Realfsen til NA24.

Hun minner om at for de aller fleste kredittkort vil kredittrenten begynne å løpe fra uttaksdato (som uttak regnes også overføring fra kredittkort til konto). Den rentefrie perioden som markedsføres vil for de fleste kredittkort derfor bare få effekt når kredittkortet belastes for kjøp av varer og tjenester.

Ikke betal i norske kroner
Belast kortet i lokal valuta – og bruk bankkort til kontantuttak og kredittkort til kjøp av varer og tjenester. Mange forretninger i Europa gir deg anledning til å betale i norske kroner.

- Det bør du som hovedregel takke nei til. Det er butikkene selv som avgjør vekslingskursen, og da kommer du ofte dårlig ut ifølge blant andre Finansnæringens hovedorganisasjon, som tidligere har advart forbrukere mot denne fella, sier Realfsen som kommer med følgende oppfordring til alle som skal på ferie:

Betal når du kommer hjem
- Vet du at du ikke vil ha penger til å betale opptrukket kreditt i sin helhet ved første forfall bør du la kredittkortet være igjen hjemme, for ferie på kreditt vil koste dyrt når kreditten nedbetales over tid.

Bruk godt kortvett i ferien
Her er Finansportalens tips til sikker betaling med kort.

Kommentarer til denne saken