Gå til sidens hovedinnhold

Landets beste låneavtale

Har du ikke fastrente på lånet ennå? Sjekk disse tilbudene.

Fastrentene på landets billigste boliglån er nå så lave at det er vanskelig å dumme seg ut på å slå til. Hos flere banker er fastrenten betydelig lavere enn den flytende renten. Det viser ferske tall fra Finansportalen.no.

For et boliglån på to millioner kroner og sikkerhet innen 67 prosent (33 prosent lånefinansiering) tilbyr Nordea en effektiv fastrente over tre år på 3,36 prosent (se tabell nederst). Til sammenligning er landets billigste flytende rente på det samme lånet 3,45 prosent effektivt (tilbys av Gjensidige bank).

Svært nær bunnpunkt
- Vi er nå på et punkt hvor man ikke kan gjøre mye feil ved å binde renten. Fastrentenivåene er svært gunstige – både historisk og i forhold til den flytende renten – og det er begrenset hvor mye mer den flytende renten kan falle, sier Nordeas fobrukerøkonom Christine Warloe til NA24.

Hun peker i tillegg på at risikoen ved å binde seg til en avtale som vil bli kostbar å gå ut av – overkursproblematikken, er historisk lav.

- Når treårsrenten ligger under den flytende renten, så er det intet annet enn en veldig god deal, sier hun.

God deal på ti års fastrente
Det kan likevel lønne seg å binde renten for lengre perioder enn tre år.

- Slik det økonomiske bildet er nå skal man kanskje heller se på lengre bindingstider. Fastrenten for å binde i ti år er svært lav. Innen den tid er det sannsynlig at vi har nådd rentenivåer som er langt høyere enn nå. For dem med store lån er det absolutt noe man bør tenke over – at man forsikrer seg mot at verden blir normal igjen. Noe vi får håpe og tro at den gjør, sier Warloe.

All Time Low
- Det er ingen tvil om at fastrentene er ekstremt lave. Fokus Banks fastrentetilbud for fem og 10 års binding er på "all time low"-nivå når vi ser på dette årtusen. Du kan binde renta i fem år og betale 3,65 prosent nominell rente eller du kan sikre deg i ti år til 4,15 prosent, opplyser privatøkonom i Fokus bank Monica Haftorn Iversen.

Bankens laveste flytende rente er akkurat nå 3,65 prosent nominelt. Fem års fastrente og flytende rente er med andre ord lik.

- Binder du renta i tre år er faktisk fastrenta lavere akkurat nå, 3,35 prosent versus 3,65 prosent. Hvis du vurderer å binde renta, har altså uroen i Europa gjort at timingen for dette nå kan være god. Husk at fastrente er ferskvare og at prisen kan endre seg i fra en dag til en annen. Her gjelder det å smi mens jernet er varmt, sier Haftorn Iversen.

Tallene i tabellen er hentet fra Finansportalen mandag 6. august. NA24 tar forbehold om at bankene har lagt inn riktige opplysninger i portalen. Det månedlige terminbeløpet gjelder en nedbetalingstid på et lån på to millioner kroner over 25 år.

Kommentarer til denne saken