Gå til sidens hovedinnhold

Landets billigste billån

Denne banken er suveren på billån. Se forskjellen mellom landets billigste og dyreste.

Lån til bil? Da bør du sjekke hos denne banken først.

Les også: «Gjemmer billån i boliglån »

Blant 69 billån norske banker og finansinstitusjoner har innrapportert til Finansportalen.no er ingen tvil om hvem som er best.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

Tre i topp-ti
Skandiabanken er klart billigst på billån. Har hele tre av bankens produkter er inne blant de ti billigste i NA24s ferske oversikt.

(se tabell nederst i artikkelen for oversikt over landets ti billigste og dyreste billån)

Med utgangspunkt i et billån på 200.000 kroner over fem år og en kjøpesum (bilverdi) på 300.000 kroner (finansieringsgrad på 67 prosent) troner Skandiabankens «Grønt Billån» øverst på listen. En effektiv rente på 4,9 prosent og en total rentekostnad på 25.307 kroner sikrer lånet førsteplassen.

For å kvalifisere til «Grønt Billån» må CO2-utslippet være på under 120 gram per kilometer. Hvilke biler det er ser du her.

Også på andreplass finner Skandiabanken med produktet «Billån 75%». Her er effektiv rente 5,25 prosent og den totale rentekostnaden 27.152 kroner.

Gjensidige Bank og Sparebanken Sogn og Fjordane tar henholdsvis tredje- og fjerdeplassen. Gjenisdige Bank tilbyr en effektiv rente på 6,03 prosent og total rente- og gebyrkostnad på 31.268 kroner. I Sparebanken Sogn og Fjordane er effektiv rente 6,10 prosent og den totale rente- og gebyrkostnaden 31.631 kroner.

Har du ingen egenkapital er Skandiabanken billigst igjen. Prisen for fullfinansiering av bilen er en effektiv rente på 6,75 prosent og totale rentekostnader på 35.065 kroner. Nok til en tiendeplass av 69 registrerte billån.

Utfordrer med null gebyrer
- På mange måter er bilfinansiering litt som bank var da vi startet opp med gebyrfri nettbank for 12 år siden. Som bilkjøper møter du masse unødvendige gebyrer, kampanjerenter som bare gjelder i kort periode, reell pris i liten skrift og bilselgere som får høye provisjoner for å selge finansiering. Vi utfordrer og presser prisene med gebyrfri bilfinansiering, sier informasjonssjef Johnny Anderson i Skandiabanken til Nettavisen NA24.

En effektiv nettløsning er sentral for Skandiabankens billån.

- På billån kan det meste gjøres på nett. Nå kan du enkelt putte eventuell Finn-kode rett inn i kalkulatoren og regne ut hva billånet koster deg. Pris og detaljer blir automatisk hentet rett inn i veiviseren og du kan søke billån på et par minutter. Har du BankID kan du signere lånedokumenter elektronisk, noe som gjør at du også kan få utbetalt billånet enda raskere, sier Anderson

Verstingen
Det er store differanser mellom de billigste og dyreste billånene på Finansportalens oversikt. Grong Sparebank er verstingen med et tilbud som innebærer en effektiv rente på hele 15,84 prosent og totale rente- og gebyrkostnader på 84.199 kroner - nesten 60.000 kroner mer enn Skandiabankens billigste tilbud (NA24 tar forbehold om at Grong Sparebank har gitt korrekte opplysninger til Finansportalen).

Gode råd om billån
Ekspert på privatøkonomi Rune Pedersen i SmartePenger har gode råd til deg som vurderer å låne til bil.

- Ekte billån er lån hvor det tas pant i bilen. Men du må vurdere om det finnes andre alternativer som kan være bedre. Har du ledig pant i fast eiendom kan dette være billigere. Usikrede lån, eller lån med kausjon er også aktuelt, samt lån via arbeidsgiver, minner Pedersen om

Han understreker at du bør behandle nedbetalingstiden på billånet uavhengig av finansieringsformen.

- En grei regel er at lånet skal nedbetales like mye som bilen faller i verdi per år. Kjøper du en bil til 300.000, og du regner med å selge den for 200.000 kroner om tre år, bør du ha nedbetalt 100.000 kroner på billånet. Forutsatt at du har fullfinansiert den. I gjennomsnitt bør du da betale 33.000 kroner i året i avdrag. Hvis ikke mister du i praksis egenkapital, sier Pedersen.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken