Norske banker skyr få midler i jakten på nye kunder. I markedsføringen av kredittkort og forbrukslån tar de i bruk ufine metoder.

DnB Nor, Bank Norwegian, yA Bank, Ikea, Elcon Finans og Remembercard (Entercard) spyr ut eposter via mer eller mindre useriøse epostselskaper.

Spammingen utføres på en såpass smart måte at få spam-filter klarer å luke ut søppelet. Denne journalisten har i løpet av de siste to månedene mottatt flere enn 1000 eposter fra ulike spammingselskaper, eller epost-markedsføringsselskapet som de selv kaller seg.

Verstingen Bank Norwegian
Flere norske banker benytter tjenestene, inkludert DnB Nor. Men de den desiderte verstingen er Bank Norwegian tett fulgt av yA Bank og Remembercard Entercard.

Se verstingoversikten i tabell nederst

Cowboy-tilstander i markedet
Nettavisens Side 2-redaksjon har fulgt TV3s Luksusfellen i høst. Gjennom serien har TV-seerne fått stifte bekjentskap med flere personer som alle har kjørt økonomien sin i grøfta.

Programleder og siviløkonom Hallgeir Kvadsheim mener det eksisterer en cowboy- og indianerholdning ute på lånemarkedet.

- Det virker som det er tilfeldigheter snarere enn veloverveide beslutningsprosesser som avgjør hvem som får lån, sier han til Side2.

En ting er hva bankene kan skaffe seg av informasjon før de gir ut lån, men en annen ting er hva de velger å undersøke.

- Det er klart at om du går og ber om et forbrukslån i en gammeldags bank vil de sjekke litt nøyere enn om du søker på nettet. På nettet kan du søke om 20.000 kroner her og 30.000 kroner der, og så lenge du er uten betalingsanmerkninger og har en grei inntekt er det bare fantasien som setter grense for hva man kan låne, sier Kvadsheim.

Spamming billig for bankene
En av epostene Nettavisens journalist har mottatt kommer fra et av spammingselskapene. I eposten, som mest er rettet mot banker, skriver "Handel med glede" (avsenderepost: noreply@web-server-host-4.info) blant annet:

"...Epost -markedsføring virker! Prøv selv; Sett opp en epost med ditt produkt / budskap. Vi sender den ut til tusener av mottagere– du blir overrasket over responsen. Benytt deg av vårt introduksjons tilbud. 15.000 utsendelser for 5000 Kr. + oppsett (1900 kr.) Er du fornøyd med resultatet så kan du sende ut til ytterligere 75.000 epost adresser for 15.000 Kr. Er det lovlig med epost reklame? Ja, alle har lov til å sende til generiske adresser til bedrifter..."

Her er oversikt over hvilke banker som bruker lignende tjenester for å lokke nordmenn til å tegne svinedyre forbrukslån: