Gå til sidens hovedinnhold

Lånekassen senker renten

Nå kan du velge om du vil ha lavere eller høyere rente i Lånekassen. Men er det gitt at lavere rente lønner seg?

Hvert kvartal kommer Lånekassen med nye rentesatser på flytende og faste renter på studielånet.

Flytende opp, fast ned
Fra 1.april settes den flytende renten ganske kraftig opp - 0,4 prosentpoeng til 6 prosent - mens den faste renten går motsatt vei og er så mye som 0,7 prosentpoeng lavere enn den flytende renten.

Se lenger ned i artikkelen for oversikt over rentesatsene.

I øyeblikket er det derfor ingen tvil om at du får en lavere renteutgift dersom du velger å binde renten på lånet ditt.

- Det blir spennende å se hvor mange som velger å binde renten denne gangen, sier informasjonssjef Astrid Mjærum i Lånekassen til Nettavisen.

Gir ikke bort penger gratis
Men utlånsinstitusjoner er ikke kjent for å gi bort penger gratis. Og naturligvis gjør ikke Lånekassen det i dette tilfellet heller.

Årsaken til at de faste, lange rentene er lavere enn den flytende, er at markedet forventer at renten på sikt skal settes ned.

Og siden utlånsinstitusjoner alltid tar et lite ekstrapåslag på den faste renten, vil du i gjennomsnitt ende opp å betale mer hvis du binder renten enn hvis du lar den flyte.

Det er vel og merke hvis markedets forventninger slår til, og bankenes tolkning og utregninger av disse er korrekte.

Du kan tjene på å binde
Det finnes mange eksempler på at det har lønnet seg å binde renten, men desto flere eksempler på at du på sikt taper på dette. Hva som blir fasiten vet du aldri før i ettertid.

Hvis du er redd for at lånerenten din skal øke mer, eller holde seg høy i mange år, og du nå har bikket punktet hvor du ikke klarer de flytende renteutgiftene lenger, kan det være en sikkerhet å binde renten til lavere nivåer nå.

Ytterligere økning i den flytende renten
Lånekassen opplyser også at hvis Norges Bank velger å holde renten uendret på rentemøtet i neste uke, så ligger det an til at den flytende studielånsrenten øker ytterligere ved neste korsvei. Da vil du måtte regne med 6,3 prosent flytende rente fra 1. juli.

Hva den flytende rente blir fra 1. juli bestemmer Lånekassen 1. april, mens fristen for å binde renten til dagens satser er 10.april. Altså kan det lønne seg å vente til 1. april for å se utviklingen på den flytende renten før du eventuelt bestemmer deg for å binde studielånsrenten.

Tabell over tidligere, nåværende og kommende satser:

HTML EMBED
Flytende Fast 3 år Fast 5 år Fast 10 år
Rente fra 1. april 6,00 % 5,60 % 5,30 % 5,40 %
Rente forrige kvartal 5,60 % 5,70 % 5,70 % 5,70 %
Prognose fra 1. juli 6,30 % - - -

Kommer du til å binde studielånsrenten? Kommenter under.

Kommentarer til denne saken