Gå til sidens hovedinnhold

Lånetilbudene som forsvant

- Skulle dette være riktig, regner vi det som et problem.

Tenk deg følgende. Du er på utkikk etter drømmeboligen og har massevis av selvtillitt før du oppsøker banken på jakt etter lån.

Du har nemlig klart å spare opp 286.000 kroner i egenkapital - noe som betyr at du kan låne 1,5 millioner kroner og dermed kjøpe en bolig til 1.78 millioner kroner og samtidig tilfredsstille Finanstilsynets krav om 15 prosent egenkapital.

Renset portal
Men bankenes boliglånstilbud på Finansportalen.no vil sannsynligvis være skuffende lesning. Det er nemlig kun en brøkdel banker som ligger ute med tilbud på dette nivået.

Nettavisen NA24 har sjekket alle tilbud for følgende lån: Hovedlån på 1,5 millioner kroner, boligens markedsverdi 1,78 millioner kroner, lånefinansiering 84 prosent, nedbetalingstid 20 år. Vi har sjekket boliglånstilbudene med flytende rente, med fastrente og med og uten førstehjemslån (se resultatene i tabellen nederst).

Én bank gir tilbud
Det mest overraskende resultatet finner vi på fastrentedelen Kun én eneste bank opererer med et tilbud for nevnte lån på Finansportalen.no.

Situasjonen er ikke særlig lysere nå vi ser på lånetilbudene med flytende rente. Inkluderer vi førstehjemslån er det 23 banker som ligger ute med tilbud. Ser vi bort i fra førstehjemslån er det kun 13 banker som tilbyr dette lånet - til tross for at det altså ligger innenfor egenkapitalkravet på 15 prosent.

Som nevnt er det kun én bank som ligger ute med tilbud på vårt eksempellån og fastrente (både med og uten førstehjemslån). Det er Sparebank 1 SMN.

På flytende rente inklusive førstehjemslån er det 23 banker som ligger ute med tilbud. Fjernes førstehjemslån er det kun 13 banker ute med tilbud.

224 tilbud med større egenkapital
Til sammenligning inneholder Finansportalens oversikt hele 224 boliglånstilbud dersom vi øker størrelsen på egenkapitalen til 500.000 kroner (75 prosent lånefinansiering).

- Vi forstår oss ikke helt på logikken. Banker som tilbyr det nevnte lån med flytende rente burde jo absolutt tilby lånet med fastrente. Det minimerer risikoen både for bank og kunde. Spesielt hvis dette dreier seg om kunder som ikke tåler noe særlig av renteøkninger, sier privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN til Nettavisen NA24.

Én av årsakene til at ikke flere banker ikke ligger ute med tilbud ligger trolig i prisforskjeller.

- Mange banker vil gi svært forskjellige priser til kunder som må ha 85 prosent finansiering. En kunde med høy betjeningsevne og god betalingshistorikk vil antageligvis få et helt annet renteilbud enn en med strammere økonomi, Prisene på Finansportalen skal være representative så her ligger en mulig grunn til at de ikke går ut med offisielle tilbud sier han.

- I tillegg vet jeg at mange banker er svært opptatt av å markedsføre boligån som kan parkeres som boligkreditt - altså bankens beste lån.

Kan få lån etter individuell vurdering
Ifølge Nordea er det en feilregistrering som er årsak til at bankens førstehjemslån med fastrente ikke kommer opp på Finansportalen.no.

- Vi tilbyr lån med fast rente innenfor 85 prosent av boligens verdi til unge voksne mellom 18 og 34 år. Det har dessverre skjedd en feil som gjør at dette ikke kommer opp i Finansportalen. Det skal vi rette opp i. Angående boliglån som ikke er boliglån ung eller førstehjemslån, så stemmer det at det ikke kommer opp noe tilbud fra Nordea innenfor 84 prosent belåningsgrad. Vi opererer med en belåningsgrad på 75 prosent i våre prislister, og derfor kommer ikke lån innenfor 84 prosent belåningsgrad opp i Finansportalen. Det kan likevel være mulig å få lån med dårligere sikkerhet enn 75 prosent i Nordea, men den vurderingen gjøres på individuell basis, opplyser kommunikasjonsrådgiver Jørgen Lønnquist.

Kan være et problem
- I dag er det svært få tilbud om belåning utover 85 prosent som markedsføres på bankenes egne nettsider, følgelig vil du heller ikke finne så mange hos oss, sier daglig leder i Finansportalen Elisabeth Realfsen.

Hun kan ikke bekrefte Jo Reites forkalring om at bankene prissetter dem individuelt, og derfor ikke laster prisene inn på Finansportalen.

- Skulle dette være riktig, regner vi det som et problem. På vegne av forbrukerne har Finansportalen all interesse av å presentere alle tilbud i markedet. Vi skal ikke være en prissammenligningstjeneste kun for velstående forbrukere med god økonomi – tvert i mot er det de mest pressede forbrukerne som vil ha størst glede av å kunne finne fram til de beste tilbudene i markedet. Hvis bankene unnlater å presentere hos oss alle tilbud de i faktisk har, og dermed unndrar seg å bli sammenliknet med andre vil vi ta tak i dette, sier Realfsen.

Kommentarer til denne saken