Gå til sidens hovedinnhold

Langt bak kravet til oppklaring

Småfiskene i narkomiljøet redder statistikken.

Oslo (NTB): Justisminister Grete Faremo (Ap) krever at landets politi oppklarer 38 prosent av sakene. I Oslo er kravet langt lavere, og det er alle småfiskene i narkomiljøet som redder statistikken.

Faremo satte som krav til Oslo i 2012 at oppklaringsprosenten skulle ligge på bare 25, noe hovedstadspolitiet ikke har klart.

Likevel klarte Oslo-politiet å oppklare 22,9 prosent av sakene, først og fremst fordi om lag en tredel av alle oppklarte saker involverte personer som enten bruker, oppbevarer, kjøper eller selger små doser narkotika, skriver Klassekampen.

Tar man bort narkotikasakene, er oppklaringsprosenten ikke mer enn 15,5 prosent.

- Man ser jo at prosenten går opp og ned etter måten man jobber på, og i tilfeller som dette vil enkle saker med mindre jobbing gi penere tall, sier en politikilde som ønsker å være anonym til avisa.

Visepolitimester Roger Andresen sier 22. juli-saken tok svært mye av ressursene i 2011, og at økningen i antallet narkotikasaker i 2012 skyldes at politiet nå er tilbake i gatene som før. Han nekter for at man prioriterer saker med høy oppklaringsprosent for å få bedre måltall. (©NTB)

Politidirektøren: - Må oppklare flere innbrudd

Oslo (NTB): Bare 600 av de 3.900 grove tyveriene fra villaer eller leiligheter som ble anmeldt i fjor, ble oppklart. Politidirektøren lover at politiet skal oppklare flere innbrudd i framtida.

Bare 15 prosent av innbruddene blir dermed oppklart, viser en gjennomgang som VG har gjort av innbruddssaker i landets 27 politidistrikter. Dette tallet ble også kjent da politidirektør Odd Reidar Humlegård i slutten av januar la fram kriminalitetstallene for 2012.

- Det er katastrofalt dårlig. Tallene skulle vært motsatt, sier administrerende direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund. Han har et inntrykk av at mange saker blir henlagt for tidlig.

Sigve Bolstad, som er fungerende leder i Politiets Fellesforbund, mener den lave oppklaringsprosenten er et tydelig tegn på at den såkalte hverdagskriminaliteten blir nedprioritert. Innbrudd er et av områdene som har blitt mest forsømt, sier han.

Politidirektør Humlegård er slett ikke fornøyd med tallene:

- Jeg er ikke fornøyd med at bare 15 prosent av boliginnbruddene blir oppklart. Det er rett og slett ikke godt nok, sier han og understreker at oppklaringsprosenten skal opp, men uten at det skal skje på bekostning av andre områder. (©NTB)

Reklame

Siste sjanse: Salg på Pyton-helt, Pondus og mye annet

Kommentarer til denne saken