Gå til sidens hovedinnhold

- Lar seg ikke pille på nesen

Midtøsten-forsker Kjetil Selvik mener Irans kidnapping av marinesoldatene er et signal om at de ikke finner seg i hva som helst.

- I lys av de rapporter som FNs sikkerhetsråd har kommet med, om mulige strengere sanksjoner mot landet, så tror jeg Iran prøver å sende et signal om at de ikke lar seg pille på nesen, sier Fafo-forsker og førsteamanuensis ved Univeristet i Oslo, Kjetil Selvik, til Nettavisen.

Det var fredag ettermiddag at det ble kjent at Iran har tatt 15 britiske marinesoldater er satt til forvaring av iranske myndigheter i Persiabukta.

- Ny vending
Selv mener Selvik at dette ikke er særlig konstruktiv.

-Denne konflikten har vært inne i en eskalerende logikk ganske lenge. Og iranerne ser på det, at konflikten rundt deres atomprogram igjen er sendt til Sikkerhetsrådet for nye sanksjoner, som en fiendtlig handling. Samtidig er landet i en posisjon der forhandlinger er allerede brutt, sier han.

Han viser til at Iran krever forhandlinger uten betingelser, det vil si der de ikke har press eller sanksjoner hengende over seg.

- Dette er nok et eksempel på det vi har sett de siste årene, at denne atomstriden har en tendens til å ta radikaliserende vendinger, sier han.

- Kan eskalere
Selvik tror ikke konflikten med soldatene vil føre til noen umiddelbart krig.

- Nei, vi kan tenke oss at de ønsker å gi et signal- plager dere oss, så plager vi dere. Det er sannsynligvis hensikten. Dermed kan jeg se for meg at disse soldatene blir løslatt ganske raskt. Jeg tror det er det mest sannsynlige scenarioet, sier han.

Han tror også at Iran utfører handlingen for å minne Vesten på at dersom sanksjonene mot Iran blir sterkere, vil et slikt angrep skape problemer for USA og Storbritannia.

- Men det er klart, det er avhengig av at de to partene håndterer krisen- det kan jo eskalere, sier han.

Stor virkning
Han legger til at for Iran, så har symboleffekten av sanksjonene vært veldig stor. Men sanksjonene er jo ikke veldig store. Når Sikkerhetsrådet nå vil trappe disse opp, er det for å få en større effekt.

Men Midtøsten-eksperten har ikke tro på noen snarlig diplomatisk løsning av konflikten.

- Det er jo alltid rom for å endre strategi på begge sider, og rom for at en av partene velger å trappe ned. Men det er en lei tendens at striden rundt Irans atomprogram eskalerer. Det skjer stadig enkelthendelser som tilspisser situasjonen. Men det er litt tidlig å erklære stor krig, sier han.

Reklame

Siste sjanse: Salg på Pyton-helt, Pondus og mye annet