Gå til sidens hovedinnhold

Læregutt blant Arsenal-stjernene

Håvard Nordtveit mener han har utviklet seg vanvittig godt i Arsenal.

MOSS (Nettavisen): Ikke mange får bryne seg på Cesc Fabregas og Emmanuel Adebayor på treningsfeltet. Og i hvert fall ikke som 17-åring.

Slik er imidlertid hverdagen for et av Norges største stoppertalenter.

- Jeg trener mye med A-laget og det gir meg veldig god ”experience”. Inntrykket mitt er at alle på feltet er enormt gode, så jeg kan ikke gjøre annet enn å være tålmodig, sier Håvard Nordtveit til Nettavisen.

Oppdaget i Polen
Historien om Vats-guttens proffeventyr starter egentlig under Syrenka-turneringen i Polen i slutten av august for snart to år siden. Nordtveit hadde nettopp fylt 16 år.

Tottenham Hotspurs hadde kort tid i forveien mottatt et tips om at ”denne gutten må dere se når han kommer på landslaget”. En talentspeider var derfor på plass når Norges G16-landslag målte krefter mot Polen og Ukraina.

Ved en tilfeldighet kom han i prat med Håvards pappa, Øyvind, på sidelinja. Dermed var kampen om et av Skandinavias mest spennende stoppertalenter i gang.

Kjempet om Nordtveit
Både Tottenham og Bordeaux ville ha 16-åringen på prøvespill. Men begge fikk nei da Jim Solbakken åpenbarte seg som Nordtveits rådgiver.

Han ville heller at unggutten skulle følge Ole Gunnar Solskjærs fotspor i Manchester United, men treningsoppholdet høsten 2006 endte med tilbud om plass på klubbakademiet, og et bud Haugesund avslo.

Sommeren etter kom Arsenal på banen. Da var det ikke lenger noen tvil.

- Det var vel Tottenham og Bordeaux som var først ute. Tottenham holdt kontakten med Haugesund, og snakket med pappa og ga ham et visittkort. Men det virket litt mindre seriøst enn da Arsenal kom på banen. Da utviklet ting seg rimelig kjapt, sier han.

Rykter fra kaia
Ikke alle kan skryte av å bli headhuntet av selveste Arsene Wenger. I Nordtveits tilfelle kan den påstanden forsvares fullt ut.

- Da Arsenal kom på banen, ble du overrasket over at Arsene Wenger personlig tok turen til Haugesund?

- Jeg visste det litt på forhånd via Jim (Solbakken). Etter at jeg fikk han som agent har han hjulpet meg mye med media og annet styr. Han fortalte meg det på forhånd, så jeg tror det var større for byen Haugesund, sier han med et smil.

- Jeg skulle spille kamp den dagen, og allerede på spillermøtet gikk det rykter om at noen hadde sett Arsene Wenger på kaia i Haugesund.

Ser opp til Clichy
Arsenal smalt 24 millioner kroner på bordet for å sikre seg Haugesund-stopperen i fjor sommer. Siden den gang har Nordtveits hverdag vært en eneste lang læreperiode.

- Hvor langt unna førstelaget er du nå?

- Jeg er nødt til å ta ting dag for dag. Nå spiller jeg på reservelaget, er kaptein der og har hatt en vanvittig god utvikling til nå.

- Hvordan er det å være ute på feltet med så mange stjernespillere?

- Mitt inntrykk er at alle er enormt gode spillere. Gael Clichy er for eksempel en stjernekar. Han snakker til meg som om skulle vært hans egen bror. I mine øyne er han nå Premier Leagues beste venstreback.

- Mange ser dumt på oss
Det er imidlertid ikke alle som er like hyggelige mot de nye.

- Mange spillere ser dumt på oss nye, men noen kommer bort og tar oss i hånden og spør hvordan det går med familien. Slik er også Kolo Toure og Phillippe Senderos, forteller han.

- Ble du nervøs foran de første treningene?

- Den første dagen var jeg det. Men da var det heldigvis preseason og oppkjøring for alle reservene og førstelagsspillerne sammen. Så da ble det en roligere start, ikke rett på. Men det er et daglig press det å prestere. Dersom du slår en dårlig pasning får du høre det så ørene fyker, uansett hvem man er.

Denne uka har Nordveit spilt for den norske G19-landslaget, men har ikke lyktes i å styre lagkameratene mot EM-sluttspillet.

De som har sett ham i aksjon er likevel ikke i tvil om at tenåringen er et norsk fotballtalent helt utenom det vanlige.

Her får du flere fotballnyheter
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping