Gå til sidens hovedinnhold

Lærerne sier nei, nei, nei

KS har skissert en rekke forslag til løsning på streiken. De har fått blankt avslag hver gang.

Søndag kveld ble det på nytt brudd mellom KS og lærerorganisasjonene, etter at de nok en gang sa nei til mer bunden arbeidstid på skolen.

Gunnar Stavrum: Grip inn mot lærerstreiken

Dermed fortsetter streiken med full styrke, og nærmere 100.000 barn rammes hardt.

Dette har de sagt nei til
Siden streiken startet, har partene møttes flere ganger. Men hver gang har det endt med brudd og «nei» fra lærerne. Kommunesektorens organisasjon (KS) har stadig nærmest seg motparten, men lærerne ikke har rikket seg.

Først gikk KS bort fra sitt opprinnelige krav om 7,5 timer daglig tilstedværelse på skolen for alle lærere, og reduserte kravet til sju timer.

Og da partene møttes igjen i Kommunenes Hus i Oslo søndag, ble lærerorganisasjonene forelagt en enda bedre avtale.

De ble da tilbudt tre ulike alterntiver til ny arbeidstidsavtale:

1. Fire dager ekstra på skolen i løpet av skoleåret, som de skal bruke til planlegging og samarbeid.

2. En time ekstra på skolen i uka, og to dager ekstra på skolen i løpet av skoleåret, som de skal bruke til planlegging og samarbeid.

3. Tre timer ekstra på skolen i uka.

I dag må lærerne være 29, 31 og 33 timer på skolen, på henholdsvis barnetrinn, ungdomstrinn og videregående.

- De kan si det på så mange måter de vil
Altså har KS kommet med flere forslag til løsning på streiken, men lærerne rikker ikke på seg.

- KS kan si på så mange måter at de vil øke tilstedeværelsen, men det blir ikke mer konstruktivt av det, sier Steffen Handal, nestleder i Utdanningsforbundet, til Nettavisen.

Nestlederen vil altså ikke la seg falle for forskjellige formuleringer.

- Det å kreve mindre er ikke å gi. Per Kristian Sundnes sa flere ganger at partene har vært kontruktive og forsøkt å finne løsninger. Problemet er at KS har et krav om å øke den pålagte tilstedeværelsen, mens vi har sagt at hvis man finner løsninger lokalt, så er det greit. Men i de tilfellene hvor man er uenig lokalt så bør dagens ordning for tilstedeværelse videreføres, sier Handal.

- Jeg kan ikke forstå hva begrunnelsen er for at KS vil kreve at norske lærere skal være pålagt tilstedeværelse på arbeidsplassen når vi allerede er i Europa-toppen på nettopp dette, sier Handal.

Villig til å streike lenge
Tilbudene fra KS viser at avstanden mellom partene ikke er så stor, men likevel er konflikten veldig fastlåst.

- Mandatet er klart: Nok er nok. Etter flere tiår der lærerne stadig har gitt, og ikke har fått i forhandlingene med arbeidsgiver, setter de ned foten, sa Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied, etter bruddet søndag.

Lied sa det var vanskelig å forstå hva som ligger bak KS' sterke ønske om mer tilstedeværelse på skolen.

- Norske lærere ligger allerede på Europa-toppen i binding, de samarbeider mer enn de fleste av lærerne i de 34 OECD-landene - og alle som kan ledelse og arbeidsliv vet at samarbeid ikke skapes gjennom struktur, men gjennom kultur, sa hun.

Det partene imidlertid er enige om, er at spørsmålet om arbeidstid bør løses lokalt på den enkelte skolen. Men striden dreier seg om de tilfellene der det ikke er lokal enighet.

Ingen kontakt
Etter det Nettavisen kjenner til, er Utdanningsforbudet villig til å streike lenge. De ser ikke for seg en løsning uten at KS går helt bort fra sine krav om mer tilstedværelse. Samtidig står KS på sitt, og mener de ikke har mer å gå på i forhold sitt mandat.

Det skal mandag ikke ha vært noen kontakt mellom partene.

Kommentarer til denne saken