Konsumprisindeksen i USA falt med 0,1 prosent fra mars til april, justert for normale sesongsvingninger, viser ferske tall onsdag. Markedet hadde i snitt ventet en oppgang på 0,1 prosent, ifølge Briefing.com. På årsbasis viser indeksen en oppgang på 2,2 prosent.

Ofte fokuseres det mer på den såkalte kjerneinflasjonen, hvor mat- og energivarer holdes utenom, fordi disse produktgruppene preges av så store kortsiktige svingninger. Kjerneinflasjonen viste uendrede priser fra mars til april.

Det betyr at kjerneinflasjonen det siste året, fra april i fjor til april i år, er på bare 0,9 prosent.

Det er det laveste tallet på 44 år, siden januar 1966.

Mange har lurt på om sentralbankens nullrentepolitikk og andre tiltak for å stimulere økonomien ville føre til økende inflasjon. Så langt har sentralbanken stått fast på at det er så mye ledig kapasitet i økonomien at inflasjonsfaren er liten. Dette begrunnes blant annet med at arbeidsledigheten fortsatt er nær 10 prosent.

Dagens tall ser ut til å bekrefte dette synet, og tyder på at perioden med svært lav styringsrente vil vare en god stund til.

Sentralbanken, Federal Reserve, har siden desember 2008 holdt styringsrenten i et intervall mellom 0 og 0,25 prosent. I tillegg har banken gjennomført en rekke tiltak for å holde ulike markedsrenter lave, for eksempel på boliglån.

- Det er rett og slett ikke noe slags prispress av betydning i økonomien. Dette setter Fed trygt på plass i overskuelig fremtid, sier sjeføkonom David Resler hos Nomura Securities til Bloomberg News etter at inflasjonstallene kom.