Gå til sidens hovedinnhold

- Lavtlønte bør tjene mindre

Ifølge Civita-leder Kristin Clemet gjør høye minstelønnssatser det vanskelig for lavt kvalifisert arbeidskraft å komme seg ut på markedet.

Torsdag presenterte den tenketanken Civita rapporten «Den norske syken». Her er minstelønnssatsene et av flere tema som blir berørt av organisasjonens innspill på tiltak for å få ned sykefraværet.

Civita-leder Kristin Clemet mener de som tjener minst i Norge bør tjene enda mindre, for å komme seg ut i arbeid.

- Det er ikke en helt sprø mening, men noe som kan gjøre det enklere å få folk med lave kvalifikasjoner ut i arbeidslivet, selv om de ikke er så produktive, sier Clemet til ABC Nyheter.

Den liberale tankesmia foreslår en kraftig hestekur i sin rapport. Sykelønnen blir redusert til 70 prosent, samtidig som de uføre skal få mer penger. Et hovedpoeng er å redusere forskjellen mellom sykelønn og uføretrygdede.

- Dersom jeg taper penger på å være hjemme på grunn av influensa, så er det noe jeg kan leve med. Men dersom jeg fikk beskjed om at jeg ikke kan jobbe hele livet, vil det være skremmende, forklarer Clemet.

Så langt har partene i arbeidslivet og staten forhandlet om å redusere sykefraværet uten å redusere sykelønnen.

Clemet derimot, tror reduksjonen i sykefraværet vil ligge omtrent på linje med reduksjonen i sykelønnen. Forslaget til Civita ville dermed gitt 30 prosent lavere fravær. Den tidligere høyrestatsråden har også merket seg at ikke et eneste parti på Stortinget som har programfestet sykelønnskutt. Ifølge Clemet er det mange stortingspolitikere som ikke tør si hva de mener, i frykt for å miste velgere.

Kommentarer til denne saken