Gå til sidens hovedinnhold

- Legene styrt av penger

Stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo går til frontalangrep på fastlegers millionlønninger.

Det er kommunene som taper mest på at fastlegene tjener seg rike på fastlegeordningen.
For nå er det vanskelig å rekruttere leger til annet helsearbeid. Stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo (SV) mener lønnsveksten for fastleger har en uheldig konsekvens. For mange leger prioriterer nå bort annet helsearbeid.

- De sier de ikke har tid - «jeg har pasienter jeg skal tjene penger på» - og det rammer kommunene, for den kompetansen blir borte sånn systemet fungerer, sier Ballo til TV 2 Nyhetene.

Se video: Fet ordning

Tjenert for millionen
Som TV 2 viste i går, er det nå blitt vanlig at allmennpraktiserende fastleger tjener over millionen i året.

Selv om ordningen stort sett har gitt fornøyde pasienter, innrømmer helsedirektoratet at ordningen går utover de pasientene som trenger mest oppfølging.

Det ligger nemlig mest penger i pasienter med kort behandlingstid:

- Det er riktig at for enkelte grupper er det et stykke igjen. Det gjelder for eksempel pasienter med store behov, som pasienter med psykiske helseproblemer, rus og kanskje innenfor sykehjem. Her ønsker vi at flere fastleger tar i et tak, selv om det er mange som gjør en god innsats, sier divisjonsdirektør i sosial- og helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, til TV 2.

-Styrt av penger
Olav Gunnar Ballo, som selv er utdannet lege, mener lønningene har blitt urovekkende høye - og synes det er synd at pengene styrer hva legene nå velger.

- Kommunene får ikke rekruttert leger til samfunnsrettet arbeid og miljørettet helsearbeid. Det betyr for eksempel at oppsporing av legionellasmitte ikke blir gjort skikkelig, for man har ikke leger til å gjøre den type arbeid, sier Ballo.

Reklame

Kurs: Slik handler du Bitcoin

Kommentarer til denne saken