Gå til sidens hovedinnhold

Leger henviser til egen klinikk

Leger ved offentlige sykehus henviser pasienter til sine private klinikker. Nå ryddes det opp i legers praksis med uheldige dobbeltroller.

- Dette er et erkjent problem. Det har vært rapportert om at leger sitter i offentlige sykehus og henviser pasienter til private sykehus hvor de selv jobber, eller til og med er medeiere , og som er direkte konkurrerende virksomheter til det offentlige sykehuset de er ansatt ved. Det representerer et stort habilitetsproblem, sier professor og styreleder Olav Helge Førde i Helse Nord til Aftenposten.

Direktør Knut Schrøder Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) sier at problemet med dobbeltroller er stor ved sykehuset. Av 15 leger ved den private Ishavsklinikken i Tromsø, jobber 12 av dem jobber også ved UNN.

- Dette er et stort problem for oss, sier han. Både i Helse Vest, Helse Øst og i Helse Sør forsøker man nå å stramme inn på at leger sitter i dobbeltroller

- Vi vet at leger sitter i uheldige dobbeltroller. Det burde ikke være sånn, men det er forferdelig vanskelig å gå inn i dette. Ledelsene i de regionale helseforetakene er redd konflikter med en sterk legegruppe, sier Terje P. Hagen, professor i helsepolitikk, Institutt for helseledelse og helseøkonomi, Universitetet i Oslo.

- At leger sitter og henviser til egen privat virksomhet, må ta slutt, og det må løses på høyeste nivå. Regjering og storting må sørge for å sette en stopper for dette, sier Olav Gunnar Ballo, helsepolitisk talsmann i SV.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken