Gå til sidens hovedinnhold

Leger raser mot sykehus-kutt

Leger ved Rikshospitalet er frustrerte over at sykehuset skal kutte 400 millioner kroner. Styret behandler nå framtiden til direktør Åge Danielsen.

RIKSHOSPITALET (Nettavisen): Styret vedtok torsdag ettermiddag å kutte 400 millioner kroner i kostnader, noe som har ført til sterke reaksjoner fra legene ved sykehuset. I dag trakk lederen og nestlederen ved øre-, nese-, og hals-avdelingen seg fra sine stillinger.

Innsparingene vil føre til en rekke kutt i alle avdelingene ved sykehuset. Hovedtillitsvalgt for overlegene ved sykehuset, Olaug Villanger, utelukker ikke at kuttene kan gå ut over pasientenes helse.

- Det er umulig å forutsi konsekvensene av kuttene, men forsinket diagnostikk kan få konsekvenser for pasienters liv og helse, sier Villanger til Nettavisen.

Flere andre leger ved Rikshospitalet vurderer å si fra seg sine lederstillinger og betegner kuttene som en «faglig rasering».

Beklaget seg
Tidligere i kveld lukket styret møtet for å diskuterte sykehusdirektør Åge Danielsens skjebne. Under styremøtet redegjorde Danielsen for hotellsaken, og beklaget situasjonen som har oppstått.

Danielsen mener imidlertid at en har holdt seg innenfor de rammene de hadde. Styret fastholder at de vil bygge hotellet, Danielsen ga ikke på noe tidspunkt uttrykk for at han vil trekke seg fra stillingen.

Det har stormet rundt Danielsen etter at ledelsen ved Rikshospitalet startet byggingen av et sykehushotell uten godkjenning. Rundt fem millioner kroner er allerede brukt, og entreprenøren krever 28 millioner kroner i erstatning etter at arbeidet ble stanset.

Full støtte
De sykehusansatte har hele tiden støttet Danielsen, til tross for at hotell-saken har vært en belastning for sykehusdirektøren.

- Men hotell-saken er for liten til å kaste direktøren. Jeg håper han blir sittende og har en god følelse. Danielsen har gjort en veldig god jobb for Rikshospitalet, sa Olaug Villanger til Nettavisen før styremøtet startet i dag.

Direktøren ble også møtt av sykehusansatte som ropte ”Heia, Åge!” før skjebnemøtet.