Gå til sidens hovedinnhold

Legger ned barnehage, selv om hundrevis står i kø

Første gang en kommunal barnehage legges ned. – Det blir nok ikke den siste, sier skolebyråd Harald Hove (H).

(BA ): Over 600 står i barnehagekø, likevel vil skolebyråden legge ned Bekkjarkrokane barnehage i Åsane.

- Det synes vi er utrolig trist. Våre barn har hatt det godt i barnehagen. Her er det trygge tydelige ansatte som har jobbet i barnehagen over lang tid. Selv om vi får fortrinnsrett til ny barnehage, er jeg helt uenig med politikerne, sier Jorunn Findal i foreldreutvalget.

God dekning

Byrådet foreslår å avvikle barnehagen i august 2014. I dag jobber det åtte ansatte i barnehagen som gir plass til totalt 26 barn.

- Vi er lei oss for at byrådet vil avvikle driften, sier styrer Sissel Nummedal.

Byråd Harald Hove begrunner nedleggingen med at barnehagen ligger i en bydel og et område med god barnehagedekning og en del ledig kapasitet som ikke utnyttes fullt ut.

- Det forventes at det i årene fremover vil være ledig kapasitet i dette området. Åsane har en overkapasitet allerede i dag og har en lavere forventet vekst for barn i alderen 0-5 år. Selv om vi legger ned barnehagen vil vi håndtere den veksten som kommer, sier han.

Samtidig som byrådet vil legge ned barnehagen, står det over 600 i kø for å få barnehageplass i Bergen.

BT har tidligere skrevet om at det i september var 628 barn i Bergen kommune som ønsket seg plass i løpet av 2013. Over halvparten av disse er født i 2012, mest sannsynlig etter 1. september.

Det betyr at de ikke har lovfestet rett til barnehageplass ved årets opptak.

- Må tenke helhet

Bergen kommune har som kjent tilbudt plass til alle barn som har krav på det. Problemet er at barnehagene er ikke fordelt utover bydelene etter behov.

Åsane er en av de bydelene med svært god barnehagedekning, mens i Årstad, Laksevåg og Bergenhus er dekningen mye dårligere.

- Etter hvert som vi når målene våre om full bydelsvis barnehagedekning, vil vi nok se flere nedleggelser av barnehager, både private og kommunale. Dersom en bydel av svært god dekning og ledig kapasitet ikke utnyttes, blir det for dyrt for oss å drive barnehage, sier han.

Hove sier at for byrådet blir det viktigere å bruke pengene på å bygge og skaffe barnehageplasser i de bydelene som trenger det.

- Man vil også se eksempler på at Bergen kommune overtar private barnehager for å opprettholde dem i pressede områder, sier Hove.

- Jeg skjønner at politikerne må tenke helhet når det gjelder barnehagedekningen. Men for meg som forelder blir det uforståelig at de velger å legge ned barnehageplasser da folk står i kø, sier Findal.

Hun mener små barnehager beklageligvis blir lagt ned til fordel for store barnehager.

Hove påpeker at både foreldre og personale har fått uttale seg i saken.

Byrådet skal fatte vedtak i saken i sitt neste møte torsdag 31. oktober. Saken skal deretter videre til behandling i komité og bystyre.

Les flere saker på BA her

Reklame

Nå: Stort ryddesalg i Nettavisens nettbutikk

Kommentarer til denne saken