Gå til sidens hovedinnhold

Legger press på Sri Lanka

USAs utenriksminister Colin Powell har skrevet private brev til statsministeren og presidenten på Sri Lanka. Deres maktkamp truer med å stanse fredsprosessen på øya.

Det opplyser Bruce Lohof, presseattaché ved den amerikanske ambassaden i Colombo, Sri Lankas hovedstad.

I brevene blir de to bedt om å finne en løsning på konflikten som har lammet fredsprosessen og ført til at Norge har trukket seg som tilrettelegger av forhandlingene mellom styresmaktene og den tamilske LTTE-geriljaen.

Krisen oppsto i november da president Chandrika Kumaratunga tok kontroll over tre departementer, blant annet forsvarsdepartementet, fordi hun mente statsminister Ranil Wickremesinghe hadde gitt for mange innrømmelser til den tamilske geriljaen.

Statsministeren tilhører en annen politisk fløy enn presidenten og har gitt beskjed om at han ikke kan fortsette forhandlingene hvis han ikke kontrollerer landets sikkerhetsstyrker.

Den fastlåste situasjonen truer også bevilgningen på 4,5 milliarder dollar – om lag 30 milliarder kroner – som ble lovet Sri Lanka på en giverkonferanse i Tokyo i juni, forutsatt at partene greier å skape fred etter 30 år med borgerkrig.

For en uke siden sa USAs viseutenriksminister Richard Armitage at maktkampen burde løses slik at Wickremesinghe kunne fortsette å lede fredsprosessen. Ifølge avisen Sunday Observer på Sri Lanka har statsministeren nå bedt om internasjonal mekling. India skal også ha tatt initiativ for å løse konflikten, melder flere medier søndag.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem