Gå til sidens hovedinnhold

Lei av land? Kjøp en husbåt!

Husbåtdrømmen er nærmere enn du tror. Sjekk disse – som nå er til salgs.

Dra te' sjøs – for noen båter!

... eller var det hus?

Nå kan du få tre rom og kjøkken på sjøen – for mellom 150.000 og 1.950.000 kroner.

Flere til salgs
Utbudet av brukte husbåter i Norge er ikke stort, men på Finn.no ligger det i skrivende flere bobåter – i vidt forskjellig utforming.

Her er alt fra ombygd livbåt til regelrett hus på sjøen, med parkett, downlights og terrasse. «Båten fremstår som meget eksklusiv med meget gode romløsninger», heter det i salgsannonsen.

Eller hva med en dykkebåt med badstue, tv-rom og kjøkken?

Strengt regulert
– Å bo i en husbåt som dette er ikke særlig vanlig. I Norge er denne boformen ganske strengt regulert og det gjør at tettheten av husbåter ikke er så stor langs kysten, sier formann i Norsk Båtboerforening, Hanne Syrstad, til Nettavisen.

I USA, Danmark, Storbritannia og ikke minst i Nederland er husbåter et vanlig syn. Bare i Amsterdam bor det kanskje 3000 familier i husbåter, mens langs de engelske kanalene finnes det rundt 350.000 båtbeboere.

Økt interesse
Syrstad merker at det er en økende interesse for å bo på sjøen. De aller fleste har til nå inntatt denne boformen gjennom å innrede forskjellige båter for helårsbruk.

– Det er en stor forskjell på båter som brukes som hus og hus på flåter. Denne siste varianten er det spesielt vanskelig å få fortøyd der man selv ønsker. Om huset ikke kan karakteriseres som en båt, er det langt flere problemer med offentlige instanser. I tillegg er det forskjellig praksis fra kommune til kommune.

Ønsker egen marina
Ifølge Syrstad er det bare noen få marinaer i Norge som lar folk bo i båtene sine. I tillegg er det ikke sikkert at noen av disse vil ha et hus utenfor bryggene sine.

Norsk Båtboerforening håper det i alle fall kan bli en egen marina for alle som vil bo på sjøen, uansett hvordan farkosten ser ut.

Syrstad bor selv i gammel engelsk marinebåt fra 1942. Trebåten er 60 fot og blir av beboeren kalt en «gammel ærverdig dame». Hun er én av en større konsentrasjon av bobåter ved Herbern Marina på Aker Brygge i Oslo.

Dyr leie om sommeren
– Vi er litt over 100 personer som bodde der i vinter, i båter fra 20 til 70 fot. Men de fleste av oss finner andre plasser å ha båten om sommeren, for da er Aker Brygge både dyrt og bråkete.

Den populære «turiststripa» forandrer seg fullstendig når sommeren kommer. Stillheten ved sjøen blir byttet ut med en eneste lang fest.

– Aker Brygge er perfekt på vinteren og vi blir stadig flere. Det er flere som vil nyte det gode liv, mener Syrstad. Hun har sammen med flere båtboere flyttet til Killingen. Et roligere alternativ til bylivet inne i indre havn.

FAKTA:

Husbåt betegner både en båt med kahytt over dekk akterut (særlig i Nord-Norge og på Vestlandet) og en båt som er laget spesielt med sikte på boligformål. Mens den første har en helt vanlig skrogform, har den sistnevnte gjerne et skrog som først og fremst er laget for å gi stor stabilitet og oppdrift. En husbåt er bygd med tanke på bokomfort og plass og har derfor gjerne begrenset hastighet og egner seg best i lukkede farvann.

En båt som ikke er husbåt og som brukes som husvære hele eller deler av året kalles gjerne bobåt. Norsk Båtboerforening er en forening for dem som bor i båter.

I Danmark er husbåter et vanlig fenomen og framtidens husbåter er allerede under utvikling. Her kan du sjekke hva som kan bli et alternativ en gang i framtiden.

(Kilde: Wikipedia)

Kommentarer til denne saken