Gå til sidens hovedinnhold

Leier fanger i «hundelenke»

Når fanger i det svenske fengselet skal til lege, blir de leid rundt i noe som ligner en hundelenke.

Det er ikke bare i irakiske fengsler at fanger behandles på en uverdig måte. Nå har den svenske justisombudsmannen fått en fangesak på sitt bord.

Det var lokalavisen Norrtelje Tidning som kunne fortelle historien om hvordan fanger under transporter blir tatt hånd om med en 70 centimeter lang lærrem. Remmen festes på fangens arm, mens vokteren holder i den andre enden.

- Fornedret
- Alle forbinder lærremmen med et hundebånd og jeg har aldri følt meg så fornedret i hele mitt liv, sier en fange til avisen.

Fangen reagerte sterkt da han skulle til legen sist uke og ble påsatt lærremmen. Nå har han klaget inn bruken for den svenske justisombudsmannen, som skal finne ut om den er lovlig.

Fangen som er dømt til tre års fengsel for mishandling forteller at vokteren ved en anledning rykket til i remmen slik at han falt. Deretter skal vokteren ha ledd av fangen.

- Ble kalt Fido
Ifølge mannen er det også flere fanger som føler seg fornedret av lærremmen.

- En av de andre innsatte har fortalt at vokterne kalte ham Fido da han var koblet til remmen, sier han.

Fengselsledelsen har ingen forståelse for fangens reaksjon.

- Jeg vet ikke hvorfor han føler seg krenket. Det kan være remmen er en ny foreteelse for ham, sier sikkerhetsansvarlig Mattias Karlsson ved Norrteljeanstalten.

Ifølge de fengselsansattes tillitsvalgte er det viktig ut fra et arbeidsmiljø-synspunkt at vokterne ikke er låst fast til fangene. Om en trusselsituasjon oppstår mener personalet det er viktig at de raskt kan frigjøre seg fra fangen.

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten

Kommentarer til denne saken