Gå til sidens hovedinnhold

Leiesoldater siktet for massedrap

De åpnet ild mot uskyldige og skjøt en granat inn i en pikeskole. Nå blir de amerikanske leiesoldatene tiltalt for massemord.

- Blackwater Worldwide sikkerhetsvakter åpnet maskingeværild mot uskyldige irakere og kastet en granat inn i en pikeskole under en grusom skyting i Bagdad i fjor, sa aktor Jeffrey Taylor da fem leiesoldater fra sikkerhetsselskapet Blackwater ble fremstilt for varetektsfengsling i Salt Lake City i USA mandag. Det skriver nyhetsbyrået AP.

Leiesoldatene overga seg i Salt Lake City i Utah i håp om å finne en domstol som er mer positiv til krigshandlingene i Irak. Saken skal i utgangspunktet opp i staten Washington, men de tiltalte håper å få den flyttet.

En sjette leiesoldat som var involvert i angrepet har inngått en avtale med påtalemyndigheten. Han har vitnet mot sine tidligere kolleger, og innrømmet å ha drept minst en iraker.

17 drept
17 irakere ble drept under angrepet på plassen Nisoor 16. september 2007.

- Ingen av ofrene var bevæpnet. Ingen av dem var opprørere. Mange ble skutt mens de satt i en sivil bil som forsøkte å flykte. Et offer ble skutt i brystet mens han sto i veien med hendene i været.

- En annen ble skadd av en granat som ble skutt inn i en jenteskole, sa aktor Taylor.

Leiesoldatene er siktet for 14 drap og 20 drapsforsøk. Mennene vil få minimum 30 års fengsel hvis de blir kjent skyldig.

Aktoratet fortalte retten at skytingen fant sted på en overfylt plass der sivile ante fred og ingen fare. Etter at en bilbombe hadde gått av et annet sted i byen, forsøkte den tungt bevæpnede Blackwater-konvoien Raven 23 å stenge veikrysset på Nisoorplassen.

De fem tiltalte leiesoldatene er:

  • Donald Ball, en tidligere marinesoldat fra Utah.
  • Dustin Heard, en tidligere marinesoldat fra Tennessee.
  • Evan Liberty, en tidligere marinesoldat fra New Hampshire.
  • Paul Slough, en tidligere soldat i den amerikanske hæren fra Texas.
  • Nick Slatten, en tidligere sersjant i den amerikanske hæren fra Tennessee.

Trodde det var bakhold
Soldatene, som hadde forlatt den kontrollerte sonen i Bagdad uten lov, trodde at de ble utsatt for et bakholdsangrep, og mistenkte en saktegående Kia personbil for å være en bilbombe. Dermed åpnet de ild mot menn, kvinner og barn.

- Vi mener dette var en handling i selvforsvar. I Beklageligvis døde mennesker, sa forsvarer Paul Cassell under fengslingsmøtet.

Aktoratet sa at soldatene aldri beordret Kiaen til å stoppe før de åpnet ild. Tidligere leiesoldat Jeremy Ridgeway innrømmet at det ikke var noen klare indikasjoner på at bilen faktisk var en bilbombe.

Håper siktelsen blir frafalt
Forsvarerne til de fem leiesoldatene mener at de fem ikke kan tiltales i USA for handlinger begått i Irak.

- Vi stoler på at en jury vil se hva dette virkelig er: En politisk motivert tiltale for å tilfredsstille irakiske myndigheter, sa forsvarer Steven McCool.

Etter massedrapene i september i fjor krevde irakiske myndigheter at Blackwater skulle forlate Irak, og at de skyldige måtte straffes.

Blackwater er den største private sikkerhetsoperatøren i Irak. Selskapet har selv ikke blitt siktet etter massakren, og har støttet de fem tiltalte leiesoldatene.

I en pressemelding sier Blackwater at selskapet er «ekstremt skuffet» over at én av de seks har erkjent straffskyld i saken.

HTML EMBED
Reklame

Gjør kupp: Sportsbutikkene tømmer lagrene for vintervarer

Kommentarer til denne saken