Gå til sidens hovedinnhold

Lekkasje til tabbeguvernør herjer på nett

Hun fikk lov til å pynte på viktig informasjon.

For ikke lenge siden viste det seg at viktige tall om den amerikansk økonomi viste seg å ha vært feil i en årrekke. Nå er det klart at noen har fått tilgang til annen informasjon før alle andre.

Kommunikasjonsrådgiverne til den demokratiske guvernør Beverly Eaves «Bev» Perdue i den amerikanske staten Nord-Carolina har hatt tilgang til særdeles konfidensielle og sensitive sysselsettingstall utarbeidet av det amerikanske arbeidsdepartementet. De skal ha fått tilgang på tallene flere timer, om ikke dager, før de ble offentliggjort, ifølge avisen Carolina Journal.

Pyntet på pressemeldingen
Perdues stab skal ha mottatt utkastet til den offisielle pressemeldingen, som de så har hatt muligheten til å endre. Dermed har de hatt muligheten til å pynte på ordlyden slik at den offisielle pressemeldingen bedret guvernørens posisjon.

Selv om det for noen kan virke som en bagatell at ordlyden blir endret, er det langt i fra slik. Dette er nemlig tall som er høyst konfidensielle og som er beskyttet gjennom en føderal lov. Det å bryte taushetsplikten knyttet til slik informasjon kan medføre bøter opptil 250.000 dollar, fengselstraff opptil fem år eller begge deler.

De statlige arbeidsmarkedsrapportene som blant annet viser oversikt over totale jobber, yrkesdeltakelsen og ledigheten, slippes normalt den tredje fredagen i hver måned.

Første fredag hver måned klokken 14.30 slippes den nasjonale arbeidsmarkedsrapporten som omtales som verdens viktigste makrotall. Denne rapporten kan gi store utslag på verdens finansmarkeder, noe som gjør at formuer både blir tjent og forsvinner, og at jobber både kan bli skapt og gå opp i røyk. På grunn av den ekstreme sensitiviteten holdes disse tallene tett til brystet.

Det at Perudes team skal ha hatt tilgang på konfidensielle arbeidstall før alle andre, gir de som mener at viktige tall både inneholder feil og lekkes på bauger og kanter, mer vann på mølla.

Flere finansbloggere, medier og andre har fått øynene opp for saken, som nå sprer seg som en farsott på nett.

Gedigen tabbe avslørt
For kort tid siden ble det også klart at husstatistikken til meglerorganisasjonen National Association of Realtors (NAR) har vært sterkt overdrevet.

Data over solgte amerikanske hus og antallet hus til salgs, har blitt overraportert helt siden oktober 2007. Altså i flere år.

Den amerikanske organisasjonen meldte om at flere eiendommer står dobbelt oppført i eiendomsbasen. Dette indikerer at det pillråtne amerikanske eiendomsmarkedet er langt svakere enn tidligere anslått. Selskapet CoreLogic som driver med analyse av eiendomsmarkedet mener at salget kan ha blitt overvurdert med så mye som 20 prosent.

Les mer: Gedigen tabbe avslører boligmarkedet

Tallene som NAR utgir er viktige da de regnes som en temperaturmåler på økonomiens helsetilstand og blir tett fulgt av finansmarkedene.

Virkelig i vinden
«Bev» Perdues kommikasjonsfolk har også sin fulle hyre grunnet andre ting enn statlig statistikk.

I forbindelse med en konferanse for et par måneder siden skulle hun svare på hva hun ville gjøre for å snu landets elendige økonomi. Da svarte hun blant annet følgende:

- Jeg tror at vi kanskje burde utsette valgene til Kongressen med to år og bare fortelle dem at vi ikke ikke vil holde mot dem avgjørelsene de må fatte, bare for å hjelpe dem med å få landet til å bedre seg. Jeg håper virkelig at noen kan være enige med meg på det. Du vil ha folk som ikke bekymrer seg om neste valg.

Selv om kommunikasjonsfolkene hennes kalte det hele en spøk og overdrivelse hjalp det lite. Dette førte til at flere aviser raljerte med Perdues mangel på politisk gangsyn og virkelighetsforståelse, noe som ikke var første gang.

I februar avslørte et notat utarbeidet av FBI at Perdue hadde løyet om at hun hadde brukt sin politiske innflytelse til å forfremme karrieren til en venn da hun var medlem i Senatet.

Og da Nord-Carolina ble rammet av en rekke tornadoer i april høstet hun kritikk for å være fraværende, samtidig som informasjonsrådgiverne hennes oppga at hun befant seg på forskjellige steder i staten.

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå

Kommentarer til denne saken