Streiken blant sikkerhetskontrollører organisert i Norsk Arbeidsmandsforbund trappes opp fra tirsdag morgen klokken 06.

Konsekvensen er at det aller meste av rutetrafikken må innstilles på Kristiansand lufthavn Kjevik, Ørsta/Volda lufthavn Hovden, Kristiansund lufthavn Kvernberget, Harstad/Narvik lufthavn Evenes og Lakselv lufthavn Banak.

Også på Stavanger lufthavn, Sola, blir kontrollører tatt ut. Her vil man forsøke å avvikle rutetrafikken tilnærmet som normalt, men lange køer i sikkerhetskontrollen må påregnes.

- Publikum oppfordres til å holde seg orientert gjennom sitt flyselskap, fortrinnsvis på deres nettsider, skriver Avinor i en pressemelding.

Også stanset her
Lørdag ble alle organiserte sikkerhetskontrollører ansatt i Securitas Transport Aviation Security AS tatt ut i streik ved Haugesund lufthavn Karmøy, Førde lufthavn Bringeland, Molde lufthavn Årø, Stokmarknes lufthavn Skagen og Hammerfest lufthavn.

- Også ved disse lufthavnene har rutetrafikken i hovedsak stanset opp. Enkeltruter avvikles ved hjelp av uorganiserte kontrollører, opplyser Avinor.

- Beregn bedre tid
Trafikken ved Oslo Lufthavn Gardermoen (OSL) vil fortsatt gå tilnærmet som normalt.

Lørdag ble 59 av i alt 670 ansatte i G4S Aviation Security AS på OSL tatt ut i streik. Fra tirsdag trappes uttaket av streikende også opp der, til totalt 110 vektere.

- Konsekvensen er at vi får redusert kapasitet, og da øker dermed muligheten for køer i sikkerhetskontrollen. Men flytrafikken vil i hovedsak gå som normalt, sier informasjonssjef Jo Kobro ved OSL til Nettavisen.

Unntaket er trafikken til og fra flyplassene som er stengt.

- Bør folk møte opp tidligere på flyplassen?

- Det er her vi har det store dilemmaet. Hvis vi forskyver mye på det, så bidrar det til å skape køer, men samtidig er det jo viktig at man legger inn litt ekstra tid dersom situasjonen blir at det blir noe ekstra køer, sier Kobro.

- Lengste kø 18 minutt
I løpet av helgen gikk trafikken som normalt ved hovedflyplassen, til tross for streiken.

- Det har gått veldig bra så langt. Lørdag og søndag morgen var det slik at køen begynte litt tidligere enn vanlig, men så var det mindre trafikk på dagen. Det er forskjøvet seg litt bare, sier Kobro.

Men fra tirsdag, dersom streiken trappes opp, blir altså konsekvensen større.

- En opptrapping reduserer kapasiteten vår ytterligere, og det vil jo gi større konsekvenser enn det vi har sett til nå. Men vi vil fortsatt gjøre det vi kan for at det skal bli minst mulig konsekvenser for flypassasjerene, sier informasjonssjefen til Nettavisen.

I helgen var den lengste køen gjennom sikkerhetskontrollen på 18 minutter, ifølge Kobro. Men flesteparten kom gjennom slusene på om lag ti minutter.

- Det vil kanskje ta noe mer tid enn 18 minutter når streiken trappes opp, men det kommer an på hvor mange sluser som må stenges, sier Kobro.

- Får bare beklage
Kobro beklager konsekvensene dette får for passasjerene.

- Vi får bare beklage at passasjerene blir berørt av dette. Vi håper at alle kommer gjennom uten de altfor store forsinkelser og problemer, sier han.

Avinors lufthavner vil under konfliktperioden være åpne og bemannet - og ambulansetjeneste, søk og redning vil kunne avvikles som normalt.

Det samme gjelder sivile flyginger som er unntatt fra sikkerhetkontrollbestemmelsene.