Gå til sidens hovedinnhold

Leserne slakter regjeringen

Nettavisens lesere liker Stoltenberg og Støre, men hele 12 statsråder blir totalslaktet!

Om Nettavisens lesere var statsminister Jens Stoltenberg (Ap), så ville de ha gitt utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) fornyet tillit. Det går klart fram av Nettavisens leserundersøkelse som ble publisert i går.

Gi terningkast og se resultatet her:Hvem skal ut av regjeringen?

Støre får terningkast fem av leserne og er dermed undersøkelsen mest populære statsråd, men Stoltenberg ligger rett bak med terningkast fire.

6000 lesere
De nær 6000 Nettavisen-lesere som har trillet terning på statsrådenes prestasjoner er kritiske til den sittende regjeringen. I snitt får regjeringen 2,47 i terningpoeng.

Med det snittet som bakteppe trer også finansminister Kristin Halvorsen (SV), forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), miljø- og bistandsminister Erik Solheim (SV), Bjarne Håkon Hanssen (Ap) og kulturminister Trond Giske (Ap) fram som «vinnere» i leserundersøkelsen.

De fem statsrådene har alle fått terningkast tre av leserne.

Mange får slakt
Elleve statsråder får terningkast to av leserne:

 • Samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp)
 • Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland (SV)
 • Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp)
 • Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp)
 • Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap)
 • Justisminister Knut Storberget (Ap)
 • Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV)
 • Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp)
 • Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap)
 • Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV)
 • Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen (Ap)

Bare én statsråd straffes med terningkast en: Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad (Ap).

- Under snittet
Anders Todal Jenssen, professor i statsvitenskap ved NTNU i Trondheim, mener det ikke er riktig å tillegge undersøkelser som dette noen vekt.

- Mest av alt forteller denne undersøkelsen noe om leserne dine, men den forteller relativt lite om hva verden for øvrig mener om statsrådene. Snittet i undersøkelsen her ligger under det journalister har gitt statsrådene av karakterer og under det som har framkommet i tilsvarende undersøkelser, sier Todal Jenssen til Nettavisen.

- Det er ingen bombe at Støre og Stoltenberg er de mest populære i regjeringen?

- Nei, det er ikke overraskende, svarer Todal Jenssen.

- Nyttig
Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum mener det kan være nyttig å se hva leserne mener.

- Demokratiet er for viktig til å overlate til statsvitere og journalister, som ofte går i sine egne sirkler og bekrefter hverandres synspunkter. Da vi spurte Nettavisens lesere om å forutsi valgresultatet, traff de stort sett bedre enn de profesjonelle meningsmålerne. Det viser at leserundersøkelser ikke trenger å være helt i strid med folkemeningen, sier Stavrum

Stavrum har studert meningsmåling og valgsystemer på Universitetet i Bergen under professor Frank Aarebrot, og sier han kjenner de metodiske innvendingene mot leser- og seerundersøkelser.

- Todal Jenssen har åpenbart rett i at skjevheter i Nettavisens leserkrets også vil farge resultatene, men det er ikke sikkert at den relative vurderingen av statsrådene vil være så forskjellig fra hva folk flest mener. Når nesten halvparten av befolkningen stemmer rødgrønt, så vil nok karakterboken være bedre. Men det ville overraske meg om ikke Stoltenberg og Støre også der ville fått best karakterer, mens dumpekandidatene ville fått dårlig medfart, sier Stavrum.

Du kan fortsatt stemme! Hvem skal ut av regjeringen?

Reklame

Hev smaken på grillmaten på 1-2-3

Kommentarer til denne saken